Mann på spasertur
© iStock

Derfor er flere små gåpauser mer effektiv enn en lang

Ny forskning viser at små gåpauser gjennom dagen, er veldig bra for helsa!

15. juni 2019 av Redaktionen

Finnes det noe som gir mer energi og bedre humør enn en lengre gåtur i den friske morgenlufta? Ja, det gjør det faktisk, viser en ny amerikansk studie. Der sammenlignet forskerne effektene av én lang 30 minutters gåtur før arbeidstid med 30 minutters gange fordelt på 5 minuttersøkter hver time i løpet av arbeidsdagen.

Konklusjonen var at flere små pauser med aktiviteter i løpet av dagen var bedre på mange områder, enn den ene lange turen før arbeidsdagen startet.

Både når det gjaldt arbeidsglede, følelsen av trøtthet og energinivået målt i løpet av dagen, hadde de korte avbrekkene flere positive effekter enn den lange turen om morgenen.

Samtidig opplevde forsøkspersonene mye mindre sug etter mat når de var aktive ofte. Når hver time på jobben ble innledet med fem minutters aktivitet, ble sulten og lysten på søtsaker ganske enkelt markant mindre.

Men de 30 minuttene med gange om morgenen hadde også god effekt. Energinivået var høyere og humøret klart bedre – uansett hvordan forsøkspersonene hadde vært aktive – sammenlignet med når de satt i ro hele dagen. 

Du behøver ikke gå fort for å oppnå effekt. Det handler mer om å få hodet bort fra skrivebordet, få rørt på kroppen og få i gang musklene en liten stund. Kan du komme deg utendørs for å gå noen minutter, er det enda bedre.

Derfor bør du opp og gå

Det er ikke bare for humøret, energien og appetittreguleringens skyld at du har godt av å reise deg opp og gå en gang i timen. Når vi sitter, reudseres blodtilførselen til beina. Det øker risikoen for blodpropper i beina, og øker fettavleiringene i blodårene.

I tillegg har undersøkelser vist at personer som sitter stille i 8–9 timer om dagen, har økt risiko for alt fra diabetes og overvekt til depresjon, når man sammenligner med personer som har mer aktive jobber. Risikoen kan som regel fjernes ved å gå noen minutter hver time.

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: