Buljongsuppe
© iStock

Derfor er kollagenkilder bra for deg

Solid oppvarming og fornuftig treningsprogresjon er avgjørende for skadeforebygging. Men det er en ting mange overser: kostholdet Kollagenrik mat, som finnes for eksempel i buljong, kan bidra til å redusere smertene i vonde ledd.

16. august 2018 av Martin Kreutzer

Kjøttkraft og andre kollagenkilder

Derfor er det bra: Et av de store problemene med leddskader er at bruskens evne til å leges stort sett opphører i voksenalderen. Skanninger har avdekket at produksjonen av proteinet kollagen i brusken under normale omstendigheter opphører når knoklene i kroppen er fullt utvokst. Deretter beholder de bare strukturen uten at det dannes nytt vev eller brusk.

Det er et problem at kroppen innstiller kollagenproduksjonen, for proteinet er en avgjørende brikke i de leddstrukturene som skal sørge for at brusken henger sammen og er elastisk. Spesielt hvis du har fått ødelagt noe av brusken gjennom en idrettsskade eller slitasjegikt, vil det skape problemer. 

Tapet av brusk fører nemlig til at leddet mister litt av førligheten, stabiliteten og evnen til å absorbere støt. Det gjør at knokler og ledd begynner å støte sammen og gnisse mot hverandre, noe som på sikt kan skape en smertefull betennelse. Kostholdsmessig er det beste du kan gjøre å innta kollagen, enten som kosttilskudd eller gjennom maten.

Så mye trenger du

Det er umulig å angi en nøyaktig dose, så når det gjelder kollagen, handler det primært om å legge det inn i kostholdet.

De beste kildene: Proteinet finnes hovedsakelig i knokler, bein og brusk. Den mest populære metoden for å trekke ut kollagenet er å koke en god bone broth. Det er snakk om en kjøttkraft som er langtidskokt på oksebein eller skroget av en kylling eller høne. Langtidskokingen myker opp vevet, så det strømmer en masse næringsstoffer ut i vannet. 

I tillegg til mineraler som kalsium og fosfor dreier det seg primært om forskjellige typer kollagen samt glukosamin, som kan medvirke til å lindre smerten i de utsatte leddene. Vær oppmerksom på at bruskvev bruker så lang tid på å gjendanne seg at du trolig må vente noen uker eller måneder for å få en merkbar effekt.  

Aktiv Trening anbefaler: T-skjorte og shorts

Nå kan du få et lekkert treningssett med shorts og t-skjorte til en helt fantastisk pris. Setter er av høy kvalitet og egner seg superbra til en god løpetur eller en økt på treningssenteret. Den geniale hybridshortsen har innebygget tights, noe som gir en fin passform samtidig som du kan nyte den luftige følelsen fra den klassiske splittshortsen. T-skjorta er laget av et lett og behagelig materiale, og baksiden er perforert med mange små, fine hull som gir en fantastisk utlufting når du trener.

Akkurat nå kan du få hele settet med shorts og t-skjorte for KUN 99,50 kr. (+ 49,50 kr. i porto og ekspedisjon. I alt 149 kr.) Du sparer 669 kr. Sammen med settet får du også 3 numre av Norges beste treningsmagasin, Aktiv Trening, som er fullt av motiverende tips, gode råd til treningen og kostholdsråd fra våre eksperter. Her kan du lese mer om det fantastiske tilbudet. 

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: