© iStockphoto

Derfor skal du høre på musikk når du jobber

Sjekk når det er lurt å jobbe med musikk i ørene - og når du for alt i verden ikke bør gjøre det.

27. november 2019 av Christian Thestrup

Synes du også at du jobber bedre med musikk i ørene? Det er du ikke alene om. Forskere har nemlig dokumentert at vi er mer effektive hvis vi jobber samtidig som vi hører på musikk. Det skyldes at gleden ved musikken får hjernen til i frigjøre stoffer som dopamin, serotonin og noradrenalin, som er med på å gjøre deg fokusert og avslappet. For eksempel viser det seg at folk som hører på musikk mens de gjør ensformig arbeid, jobber raskere og gjør færre feil.

Hvis du jobber et sted der det er mye støy, er det også lurt å høre på musikk for å lukke omverdene ute. Ellers vil hjernen bruke energi på å analyserer alle de ulike elementene i larmen. Det øker både kroppens stressnivå og reduserer produksjonen av dopamin, hvilket kort fortalt gir et lavere produksjonsnivå.

Det er imidlertid viktig at du hører på musikk du liker. Ellers har det bare motsatt effekt. Og så må det være musikk du allerede kjenner. Det er for eksempel ikke lurt å høre på et nytt album du har gledet deg til. Da kommer du til å konsentrere deg for mye om musikken i forhold til jobben.

Der er også tidspunkter da det er smartest å trykke på stoppknappen - nemlig når du skal lære noe helt nytt. For at hjernen skal kunne analysere og huske ny informasjon kreves det at du er 100 prosent konsentrert og oppmerksom. Derfor er det best at det da er så stille og rolig rundt deg som mulig. Og hvis det må være musikk, er instrumental musikk uten tekster best.

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: