© Istock

Dette skjer i kroppen når du er i bakrus

Bakrus og tømmermenn sliter på hele kroppen. Her kan du se hva tømmermennene gjør med hjernen, huden, magen og mer.

12. desember 2018 av Jerk W. Langer.

Hjernebarken Korttidshukommelsen sitter i hjernebarken, og den er svekket dagen derpå – trolig på grunn av væskemangel i hjernen. Resultatet er blant annet at du lettere glemmer beskjeder.

Hjernehinnene Når du mangler væske, tømmes hjernecellene for vann. Det får hjernen til å skrumpe inn. Når hjernen blir ”for liten”, drar den i smertefølsomme hinner som ligger rundt – og det er den mekanismen som gir deg dundrende hodepine.

Hippocampus/lillehjernen Dypt inne i hjernen ligger langtidshukommelsen – i hippocampus og lillehjernen. Det er her vi lagrer kunnskap om hvordan vi gjør forskjellige ting, for eksempel hvordan man spiller på et instrument. Mye tyder på at bakrus svekker denne delen av hjernen på grunn av væskemangelen og de giftstoffene som finnes i alkohol.

Tretthet Alkohol forstyrrer søvnfasene, slik at du har mindre drømmesøvn i starten av søvnen, men mer mot slutten. Kanskje våkner du til og med av et mareritt, som gjør deg uklar og forvirret. Dagen etter er du preget av den dårlige søvnen.

Munnen Du er tørr i halsen og munnen fordi alkoholen har tappet deg for væske.

Hjertet Hjertet slår fortere enn normalt fordi det mangler væske, akkurat som hjernen. Hvis væskeunderskuddet er stort, kan du også få for lite kalium og natrium som styrer hjerterytmen. I så fall kan du oppleve at hjertet slår uregelmessig.

Magen Alkohol øker magesyreproduksjonen og gjør magen svært irritert. Derfor føler du deg kvalm.

Inflammasjon Alkohol brytes ned til giftstoffet acetaldehyd, som gjør kroppen betent og irritert. Denne inflammasjonen fremkaller en generell følelse av ubehag.

Huden Huden er tappet for væske og ser gusten og tørr ut. Bedre blir det ikke av at alkohol også utvider blodkarene, slik at ansiktshuden blir rød og oppblåst.

Blæren Alkohol bremser produksjonen av hormonet ADH, som normalt holder på væsken og reduserer urinproduksjonen. Når du har mindre ADH i blodet, tisser du mer enn du drikker, og det blir underskudd på væskebalansen.

Få et par suverene vintertights

Nå er det slutt på å fryse på løpeturen. For bare 99,50 får du nå et par flotte løpetights som er designet for å sitte inntil kroppen og holde kulda ute. Dermed kan du nyte løpeturen og bruke energien på å løpe i stedet for å varme opp kroppen. De sorte tightsene er elastiske, har glidelåser ved anklene og sitter herlig tett inntil kroppen. Det er reflekser ned langs siden av beina, slik at du blir sett på mørke kvelder og bak er det en lomme med glidelås til nøkler, kort, energibar eller lignende. Akkurat nå får du de flotte tightsene sammen med tre numre av Aktiv Trening for bare 99,50 kr (+ 49,50 kr. i porto – i alt 149 kr.). Så da er det ikke lenger noe problem å nyte treningen og komme godt i gang med 2019. Her kan du lese mye mer om det fantastiske tilbudet. 

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: