Par sitter i sofaen med en pc
© iStock

Dette skjer i kroppen når du sitter i ro

Av alle usunne vaner som fortkorter levetiden, så er stillesitting en av de verste! Her ser du hvorfor det er så ille å sitte i ro.

6. juni 2017 av Jesper U. Larsen

60 prosent av tiden vi er våkne, sitter vi, ifølge Helsedirektoratet. Dette gjelder voksne nordmenn, og spesielt utsatt er de som jobber på kontor og innen transport. 

30 prosent flere kalorier forbrenner du når du står enn når du sitter, for eksempel ved skrivebordet på jobben. Britiske forskere satte kontorfolk til å jobbe stående tre timer om dagen i en uke. De forbrente 50 kalorier mer i timen når de sto. 

Det høres kanskje ikke så mye ut, men tre timer om dagen gir 750 ekstra forbrente kalorier i løpet av en arbeidsuke og 30 000 på et år. I kalorier tilsvarer det å løpe sju maratoner i året – bare ved å reise seg! 

Dette skjer i kroppen når du sitter

 • Kretsløpet svekkes. Det blir vanskeligere å få oksygen og næring ut til cellene og å transportere avfallsstoffer tilbake til hjerte og lunger. 
 • Appetittreguleringen fungerer ikke når du sitter stille. Ofte inntar du flere kalorier enn du forbrenner – spesielt når du ser på TV. 
 • Økt fett, spesielt rundt de indre organene påvirker hormonnivået i kroppen. Det kan gi økte betennelsestilstander, noe som igjen øker risikoen for å utvikle kreft og andre sykdommer.
 •  Inaktive muskler forbrenner mindre, så sukker- og fettstoffskiftet forringes, og du blir mindre insulinfølsom. 
 •  Sukkernivået i blodet stiger. En studie viser at blodsukkeret er 24 prosent høyere hvis du ikke beveger deg i flere timer i strekk. Dessuten er innholdet av det skadelige LDL-kolesterolet i blodet høyere hos mennesker som sitter mye i ro. Det øker risikoen for hjerte- og karsykdommer, høyt blodtrykk og blodpropper.

Så farlig er det å sitte i ro


En rekke alvorlige sykdommer er forbundet med å sitte for mye. Forskere mener at det øker risikoen for å bli rammet av:

 • Hjerte- og karsykdom med 14 prosent
 • Visse kreftformer med 13 prosent
 • Type 2-diabetes med 91 prosent

Hvis du er en av dem som bruker for mange timer i bilen, på kontorstolen og i sofaen, bør det en times daglig mosjon til for å kompensere for de mange stillesittende timene. Internasjonale forskere har analysert flere studier med mer enn en million deltakere. De fant ut at mellom 60 og 75 minutters moderat mosjon utligner den økte dødsrisikoen som er forbundet med å sitte mer enn åtte timer om dagen. Andre studier er kommet fram til at man ikke kan trimme seg helt vekk fra problemene. 

Skru av tv-en, og lev lenger

For hver time du ser på TV etter du har blitt 25 år kutter du nesten 22 minutter av din forventede levetid, har australske forskere funnet ut. Studien deres viste at personer med et TV-forbruk over seks timer om dagen bør regne med å leve fem år kortere enn dem som ikke ser på TV i det hele tatt. 

Tips til en mer aktiv hverdag

 • Få deg et heve-senke-bord. Hev bordet til stående når du går til lunsj, møter eller hjem, så er det naturlig å stå når du returnerer til skrivebordet.
 • Er du avhengig av bil, buss eller tog til jobb, så legg inn litt aktivitet. Parker bilen et stykke fra inngangen, stå på bussen eller hopp av et stopp før du egentlig skal av.
 • Ha stående møter på jobben. Det er både sunnere og kan gjøre møtene mer effektive. Noen møter kan kanskje også gjøres på en gåtur. 
 • Vær aktiv når du ser på TV. Stryk skjortene samtidig eller ta et par styrkeøvelser i reklamepausen.
 • Ta en minipause på jobben hver halvtime, der du går litt rundt, henter kaffe eller lignende. Avbrytelsene behøver ikke være på mer enn to minutter av gangen for å gi en positiv effekt på blodomløpet. Sett gjerne på alarmen på telefonen, så du husker det. 

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: