Mann som sover

Risikoen for å bli forkjøla øker med 51 prosent hvis du sover under fem timer per natt. 

© iStock

Dette skjer i kroppen når du sover

I århundrer har forskere grublet over hvorfor vi må bruke en tredel av livet på å sove. I de siste årene har imidlertid ekspertene løst mange av søvnens mysterier og avdekket de livsnødvendige prosessene som starter når vi reiser til drømmeland

21. november 2018 av Jesper U. Larsen

Derfor er nattesøvnen viktig 

Det finnes mange årsaker til hvorfor søvn er viktig for kroppen. Med en god natts søvn reduserer du blant annet risikoen for alzheimer senere i livet. Her kan du lese om hvilke andre helsefordeler det er ved å få åtte timers søvn hver natt. 

Appetitten

God nattesøvn bidrar til å regulere appetitten og reduserer dermed risikoen for overvekt. Søvnen stimulerer utskillelse av metthets- hormonet leptin. De som får for lite søvn, har høyere nivå av sulthormonet ghrelin og får mer lyst på fete og søte matvarer.

Hjertet 

Fallende puls og blodtrykk betyr at det blir mindre press på hjertet, og samtidig holdes blodkarene smidige. På lang sikt vil det redusere faren for åreforkalkning og andre hjerte- og karsykdommer.

Musklene 

Vil du ha mest mulig ut av treningen, bør du prioritere søvnen. Under den dype søvnen danner kroppen de veksthormonene som trengs for å restituere og bygge opp muskler og vev etter trening og hverdagsslitasje. 

Får du for lite søvn, vil det være mye vanskeligere å øke muskelmassen, og det øker risikoen for skader.

Immunforsvaret

Når du sover, produserer kroppen hormoner som styrker immunforsvaret, slik at du blir mindre mottakelig for blant annet forkjølelser og influensa. Studier har vist at de som sover for lite, produserer flere proinflammatoriske cytokiner. 

Det er et tegn på at kroppen er i en svak betennelsestilstand – noe som knyttes til både diabetes, depresjon, demens og hjertesykdom

Hjernen 

Søvn er nødvendig for å holde seg mentalt skjerpet og for at dagens inntrykk skal bli bearbeidet, slik at det du har lært i løpet av dagen, kan feste seg i hukommelsen. Forskere har nylig funnet ut at hjernen blir gjennomskyllet av den såkalte cerebrospinalvæsken når vi sover. 

Væsken sørger for å fjerne de avfallsstoffene som dannes i løpet av dagen mens hjernen arbeider på høytrykk. Uten søvn ville stoffene hope seg opp i hjernen og blant annet gi økt risiko for alzheimer

Super-tilbud: Stor vinterpakke til deg

Hold varmen og bli sett i mørket for KUN 69,50 kr. Akkurat nå får du en løpelue, hansker, en hals, LED-armbånd og LED-lys til skoen + 2 utgaver av Aktiv Trening til en vanvittig pris. Du får hele pakken med 5 deler og 2 numre av Aktiv Trening for KUN 69,50 kr. (+ 29,50 kr. i porto). Tilbudet gjelder så lenge lageret rekker. Her kan du lese mye mer. 

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: