Tro på det.
Tro på det.

Optimisme er blant de fem personlighetstrekkene som er knyttet til mange helsefordeler. 

© iStockphoto

Disse fem karaktertrekkene gjør deg sunn

Ny forskning peker på fem personlighetstrkk som er forbundet med lavere forekomst av depresjon, ensomhet, kroniske sykdommer og fedme.

10. juli 2019 av Hans Westhausen Gottlieb

Er du både samvittighetsfull, følelsesmessig stabil, besluttsom, har kontroll og er optimistisk, så er det gode sjanser for at du også kan høste en rekke helsefordeler. 

Det viser ny forskning fra University College London lagd på bakgrunn av data og svar fra over 8000 forsøkspersoner. 

Bedre helse og velstand

De personene som scorte høye på de fem personlighetstrekkene: samvittighetsfull, følelsesmessig stabil, besluttsom, kontroll og optimisme var også mer tilbøyelige til å score høyt innenfor helse. 

For eksempel hadde bare tre prosent av personene som scorte høye på fire-fem parametre symptomer på depresjon, mens det gjaldt for hele 23 prosent av de som ikke scorte høyt på noen av de fem personlighetstrekkene. 

Høy score på de fem personlighetstrekkene var også knyttet til økonomisk suksess, færre kroniske sykdommer, lavere forekomst av fedme og mindre ensomhet. 

Det gjaldt selv når forskerne justerte for kjønn, aldre, sosioøkonomisk bakgrunn, utdannelse og kognitiv funksjon. 

Tren deg optimistisk

Selv om man verken er født optimist eller med de andre fire personlighetstrekkene, så er det ifølge forskerne bak studien, mulig å utvikle disse trekkene ved å trene på dem i spesifikke situasjoner. Det handler først og fremst om å endre syn på den, slik at man for eksempel øker følelsen av kontroll på jobben eller jobber med å være optimistisk under hard trening. 

Kilde: PNAS

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: