Trappepause
Trappepause

Forskning viser at en gåtur i trappene er mer oppkvikkende enn koffein. (Men man må vel også kunne kombinere de to tingene). 

© iStockphoto

Ettermiddagstrøtt? Ta trappa

Er du i søvnunderskudd, så virker en liten gåtur i trappene bedre enn en kopp kaffe, viser amerikansk forskning.

20. februar 2019 av Hans Westhausen Gottlieb

Det er midt på ettermiddagen, og etter en lang uke med økende søvnunderskudd, så begynner øyelokkene nå for alvor å bli blytunge. Du tar 10 minutter pause - men for å bli mest mulig våken, er det da best å ta en kopp kaffe eller gå en tur opp og ned trappene i bygget? 

Det har en amerikansk studie fra University of Georgia undersøkt, og konklusjonen er at trappene trumfer kaffen.

Bekjemp trøttheten med trapper framfor koffein

Forsøkspersonene var unge kvinner som alle var i søvnunderskudd (under 6,5 timers søvn per natt). Noen av kvinnene skulle spise koffeintabletter (50 mg), en annen gruppe placebo og en tredje gruppe skulle gå cirka 30 etasjer med trapper ved lett moderat intensitet. 

Deretter ble de testet i forhold til hukommelse, oppmerksomhet, reaksjonstid og følelse av energi. OG selv om det ikke var signifikante forskjeller i hvordan kvinnene presterte i de ulike testene, så var energinivået høyest i trappegruppen. 

Så når trøttheten melder seg, kan du ifølge forskningen like gjerne ta en tur i trappa, og slå to fluer i ett smekk. Da blir du både oppkvikket og får flettet inn litt mosjon i hverdagen samtidig. 

Kilde: Physiology and Behavior

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: