Syklister i byen

Det er mange gode grunner til å sykle

© Foto: iStock

Fem grunner til å elske sykling

Norge er i ferd med å bli en sykkelnasjon av de store. Det gjelder ikke bare i det internasjonale sykkelsirkuset, der vi får stadig flere proffer, men også i det brede lag av befolkningen. Her gir vi deg fem gode grunner til å pumpe luft i dekkene og komme deg av gårde.

27. september 2021 av Martin Kreutzer

1. Du holder hjernen skarp

Sykling er bra for hjernen. Det fant forskerne ut i en undersøkelse der de studerte de kognitive funksjonene før og etter en periode der deltakerne enten syklet eller var inaktive. Interessant nok besto ikke forsøksgruppa bare av syklister og ikke-syklister. Forskerne hadde også inkludert en gruppe som trillet av gårde på elsykler, og ganske overraskende viste de psykologiske gevinstene seg å være like store i begge sykkelgruppene, noe som av forskerne tolkes som et bevis på at det ikke bare er selve den fysiske aktiviteten, men i høy grad det å bevege seg utendørs som er bra for hjernen. 


Kilde: PlusOne, feb. 2019

2. Du skåner kroppen 

Sammenlignet med løpetrening er sykling mye mer skånsomt for muskler, ledd og sener. Mens løpere belaster kroppen med tre–fire ganger sin egen kroppsvekt for hvert skritt de tar, og fort kan komme til å slite med plager i knær, legger, akillessener og hofter, slipper syklistene unna støtene opp gjennom kroppen. Mens mange løpere derfor må avslutte karrieren eller trappe ned på ambisjonene når de blir eldre, kan sykkelryttere fortsette å sykle så lenge de lever


Det viser også en amerikansk undersøkelse, der forskerne studerte betennelsestilstander, stølhet, ødeleggelser i muskelfibrene og påvirkning på immunforsvaret etter tre dager med utfordrende løping eller sykling. Resultatene viste at syklistene opplevde mye mindre stølhet og betennelser.


Det siste er spesielt interessant, ettersom betennelsestilstander også svekker immunforsvaret og dermed kan gjøre deg sårbar overfor sykdommer og skader.


 Kilde: Brain, Behavior, and Immunity, jul. 2014

3. Du reduserer risikoen for sykdommer

Mosjon og trening er avgjørende i kampen mot alvorlige sykdommer som kreft og hjerte- og karsykdommer. Mosjon reduserer blant annet mengden av kroniske betennelsestilstander i kroppen – noe forskerne er veldig oppmerksomme på i forhold til å unngå de to farlige sykdomstypene. Igjen gjør syklingen seg positivt bemerket. I en stor undersøkelse med over en kvart million deltakere studerte forskerne sammenhengen mellom sykling som reisemåte og risikoen for å bli rammet av hjerte- og karsykdommer eller kreft i løpet av fem år.


De fant ut at sykling til jobb var forbundet med lavere risiko for begge sykdomstypene og rett og slett reduserte den generelle risikoen for å dø.


Sammenlignet med de passive deltakerne i forsøket, hadde syklistene 52 prosent lavere risiko for å dø av hjerte- og karsykdommer, 40 prosent lavere risiko for å dø av kreft, 46 prosent lavere risiko for å utvikle hjerte- og karsykdommer og 54 prosent lavere risiko for å utvikle kreft.


Kilde: The BMJ, apr. 2017

4. Du sover bedre 

Du kommer i bedre form av å sykle, og nettopp formen er en avgjørende brikke når det gjelder hvor godt du sover om natta. Det ble slått fast i en studie fra universitetet i Georgia. Der studerte forskerne sammenhengen mellom den målte utholdenheten hos over 8000 menn og kvinner, og hvor godt de sov. Det viste seg å være en klar sammenheng mellom hvor lenge deltakerne kunne holde dampen oppe under en utholdenhetstest og søvnkvaliteten. På bakgrunn av resultatene konkluderer forskerne med at spesielt personer over 50 år bør passe på å holde seg i form for å unngå den svekkede søvnkvaliteten som ofte følger med det å bli eldre.


Kilde: Medicine and Science in Sports and Exercise, maj 2014

5. Du får mulighet til å være sosial

Sykling egner seg veldig godt til å være sammen med andre. Mens ulik form kan gjøre det vanskelig å følge hverandre på løpeturen, og det er så som så med den sosiale kontakten når du for eksempel prøver å beseire kompisen din på den andre siden av nettet i tennis, er det naturlig å sykle sammen med vennene dine. Det betyr at sykling – i tillegg til å utløse «seiershormonet» serotonin, som gir en spesiell lykkefølelse når du for eksempel vinner en skiltspurt – også frigir «kjærlighetshormonet» oksytocin, som vi produserer når vi er sammen med andre. Hormonet er koblet til både bedre humør og redusert stress


Kilde: The Lancet, feb. 2013

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: