Femsekunders-regelen gjelder KUN her

Finn ut når det er greit å spise matvarer som har vært på gulvet - og når det IKKE er det.

19. september 2016 av Anna Sjøstrøm / I FORM

Finnes det noe mer irriterende enn å miste en skive med syltetøy på gulvet - og selvsagt med "feil" side ned? Neppe. Ikke minst fordi man alltid får dilemmaet om hvorvidt femsekunders-regelen gjelder. Nå kan ny forskning gjøre deg klokere på hva du bør gjøre i en slik situasjon.

Bakteriene elsker fuktige matvarer Nye studier gjort ved Rutgers University i New Jersey har undersøkt hvorvidt det er hold i femsekunders-regelen. Resultatene har vist at bakterieoverføringen er sterkt påvirket av selve matvarens fuktighet, samt underlaget matvaren kommer i kontakt med.

Det betyr for eksempel at matvarer som vannmelon har en rask bakterieoverføring som økes ytterligere hvis underlaget er en blank overflate. I noen sammenhenger skjer skaden på bare ett sekund - og da bør du egentlig bare plukke opp vannmeloneb fra kjøkkengulvet og kaste det i søpla.

Her gjelder regelen Derimot kan du regne med femsekunders-regelen hvis du for eksempel mister en vingummibamse på gulvteppet. For selv om de fleste av oss går rundt og tror at nettopp gulvtepper er en sann bakteriefest, så har dette underlaget faktisk en lang bakterieoverførings-tid.

En god tommelfinger-regel er dermed: mister du en fuktig matvare, for eksempel en skive med syltetøy, så kan du ikke regne med femsekunders-regelen. Men mister du en tørrere matvare, trenger du ikke være redd for å ta den raskt opp og spise den.

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: