Havregrøt med bær og mandler.
© iStock

Fire gode kostfibre

De fleste av oss spiser for lite fiber, og det er synd for fibrene hjelper både blodsukkeret, kolesterolnivået og fordøyelsen. Vi gir deg fire former for kostfibrer.

19. juli 2018 av Martin Kreutzer

Derfor bør du spise kostfiber

Fiber er kanskje ikke noe du tenker over i hverdagen, for de gjør ikke så mye ut av seg. Det handler om mer eller mindre ufordøyelige planterester som nærmest følger med automatisk når vi spiser mat fra planteriket. Men du bør absolutt prøve å få i deg mer av de oversette fibrene. 

Forskning viser nemlig at de har en stor del av æren for at det er så sunt å spise frukt, grønnsaker og fullkorn. Jo mer fiber du spiser, desto bedre er det for kroppen, men du trenger faktisk bare 30 gram om dagen for å få alle de gode helsegevinstene

Her er fire gode fibervalg: 

Avokado
© iStock

1. Avokado

5,2 gram fiber: Imponerende fiberinnhold, og fettet er av den sunne MUFA-typen (enumettet), som hjelper deg med å bli kvitt magefett og betennelser i kroppen.

Havregryn
© iStock

2. Havregryn

10 gram fiber: Fibrene fyller godt opp i magen og senker kolesterolet. Mage- og tarminnholdet fortynnes, slik at eventuelle giftstoffer får mindre kontakt med tarmene. 100 gram havregryn dekker 1/3 av dagsbehovet.

Fullkornpasta
© iStock

3. Fullkornpasta

9,6 gram fiber: Tre ganger så mye fiber som i vanlig hvit pasta sier sitt. I tillegg får du også to–tre ganger mer av de vitaminene og mineralene som finnes i pasta.

Chiafrø

4. Chiafrø

36 gram fiber: Selv små mengder av aztekerindianernes frø gir deg masse fiber. I tillegg får du også en god del vegetabilsk omega-3-fett og proteiner.

Vi anbefaler: Genialt løpebelte

Nå kan du oppbevare telefon, nøkler og kredittkort på en enkel og trygg måte når du trener. Med dette smarte beltet kan du nemlig ha alle de viktige tingene med på løpeturen, sykkelen eller på treningssenteret. Beltet har to lommer som kan utvides og holde fast tingene dine, så du nesten ikke merker at du har dem med. Med de to lommene kan du ha nøklene i den ene, mens telefonen kan ligge sikkert og uten å bli ristet i den andre.

Den store lomma har en liten utgang til høretelefonene på baksiden, og beltet er også vannavvisende slik at tingene dine ikke blir våte. Akkurat nå får du det geniale beltet sammen med to utgaver av Norges beste treningsmagasin, Aktiv Trening, for KUN 69,50 kr. (+29,50 kr i porto og ekspedisjon), TOTALT 99 kr. Du får også med en digital løpeguide med mange tips om hvordan du blir en raskere og bedre løper. Her kan du lese mer om tilbudet.

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: