fullkornspasta med tomat og brokkoli
© iStock

Fire gode kostfibre

De fleste av oss spiser for lite fiber, og det er synd for fibrene hjelper både blodsukkeret, kolesterolnivået og fordøyelsen. Vi gir deg fire former for kostfibrer.

1. juli 2021 av Martin Kreutzer

Derfor bør du spise kostfiber

Fiber er kanskje ikke noe du tenker over i hverdagen, for de gjør ikke så mye ut av seg. Det handler om mer eller mindre ufordøyelige planterester som nærmest følger med automatisk når vi spiser mat fra planteriket. Men du bør absolutt prøve å få i deg mer av de oversette fibrene. 

Forskning viser nemlig at de har en stor del av æren for at det er så sunt å spise frukt, grønnsaker og fullkorn. Jo mer fiber du spiser, desto bedre er det for kroppen, men du trenger faktisk bare 30 gram om dagen for å få alle de gode helsegevinstene.

les også:: Seks grunner til å spise fiber

Her er fire gode fibervalg: 

Avokado
© iStock

1. Avokado

5,2 gram fiber: Imponerende fiberinnhold, og fettet er av den sunne MUFA-typen (enumettet), som hjelper deg med å bli kvitt magefett og betennelser i kroppen.

Havregryn
© iStock

2. Havregryn

10 gram fiber: Fibrene fyller godt opp i magen og senker kolesterolet. Mage- og tarminnholdet fortynnes, slik at eventuelle giftstoffer får mindre kontakt med tarmene. 100 gram havregryn dekker 1/3 av dagsbehovet.

Les mer om havregryns gode egenskaper.

Fullkornpasta
© iStock

3. Fullkornpasta

9,6 gram fiber: Tre ganger så mye fiber som i vanlig hvit pasta sier sitt. I tillegg får du også to–tre ganger mer av de vitaminene og mineralene som finnes i pasta.

Prøv vår deilige og sunne bakte laks med fullkornspasta og pesto.

Chiafrø

4. Chiafrø

36 gram fiber: Selv små mengder av aztekerindianernes frø gir deg masse fiber. I tillegg får du også en god del vegetabilsk omega-3-fett og proteiner.

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: