FORSKNING: Late mennesker er smartere

Dropper du snacksen hvis det betyr at du må reise deg opp fra sofaen? Da er du ifølge forskningen smartere enn de fleste andre!

24. november 2016 av Julie-Elsebeth Crone Johannesen

Alle ligger og slenger på sofaen av og til, men en amerikansk studie viser nå at intelligente mennesker generelt bruker mer tid på å late seg på den enn de som ikke er så intelligente.

Studie av late mennesker

Studien er gjort ved Florida Gulf Coast University, og ved hjelp av et spørreskjema ble de 60 forsøkspersonene plassert enten i en gruppe med "tenkere" eller "ikke-tenkere" - avhengig av deres lyst og evner innefpr utvikling av ideer og andre oppgaver som krever stor hjerneaktivitet.

De følgende syv dage bar de utvalgte et apparat som målte bevegelser og aktivitetsnivå. Studien viste at "tenkerne" var langt mindre aktive i løpet av uka enn "ikke-tenkerne".

Derfor er smarte mennesker late

Forskerne bak studien mener at forklaringen på at de smarte mennesker later seg mest, er at det skal mer til før de kjeder seg. Derfor kan de brukte lengre tid fordypet i tanker. De som har en lavere IQ, kjeder seg derimot mer og trenger i større grad å kickstarte hjernen ved hjelp av fysisk aktivitet.

Resultatene fra studien ble utgitt i fagbladet Journal of Health Psychology, og er blitt beskrevet som meget pålitelige statistisk sett, til tross for at studien er gjort på et lite antall personer.

De smarte må også røre på seg

Det lavere aktivitetsnivået er imidlertid ikke sunt - heller ikke for smartingene. For lite fysisk aktivitet kan føre til flere livsstilssykdommer og alle bør derfor komme seg opp fra sofaen.

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: