Par går tur i skogen


© iStock

Gå deg sterk

Mosjon behøver ikke bare å handle om lange, svettedryppende treningsøkter med skyhøy puls. Du kommer langt bare ved å sette det ene beinet foran det andre.

22. februar 2021 av Martin Kreutzer & Jesper U. Larsen

Gå - Verdens enkleste helseråd

Vi er skapt til å gå. Det er den naturligste bevegelsen for oss og har vært det i titusenvis av år. Forfedrene våre gikk når de skulle komme seg rundt i verden, og dermed holdt de seg både friske og i god form.

Siden har vi blitt mer makelige, og arbeids- og fritiden er fylt med stillesittende aktiviteter som er rene giften for helsen. Alle timene vi tilbringer på baken, øker risikoen betydelig for å få diverse livs­stilssykdommer. Vil du slippe å utsette deg for det, handler det derfor om å gjøre som forfedrene og følge instinktet – ganske enkelt ved å gå.

Det er lett å undervurdere treningseffekten av gange ettersom det ikke er hardt på samme måte som en løpetur. Men gange kan faktisk måle seg med løping på mange fronter hvis du legger raske, regelmessige gåturer inn i kalenderen.

Du får helsegevinst ut av hvert skritt, for både kretsløp, kondisjon og muskler har godt av gåturer med litt fart på. Til og med hjernen blir skjerpet – både humøret, hukommelsen og kreativiteten får et løft.

Fordeler ved at gå

  1. Sterkere hjerte 
  2. Skarpere hjerne 
  3. Bedre form 
  4. Færre skader 
  5. Sterkere skjelett
  6. Vekt­reduksjon
  7. Bedre humør

Slik går du effektivt

Du kan gjerne sørge for at gåturene får opp pulsen og gjør deg svett. Hvis du vil løfte formen for alvor, er det viktig å ta noen intervaller underveis fremfor bare å slentre i rolig tempo. Du kan for eksempel legge inn en serie intervaller midt i gåturen. Gå to minutter i så høyt tempo som mulig, og ta deretter to minutter pause i vanlig gåtempo før du setter opp farten på nytt.

Noen synes kanskje at det blir litt mekanisk å sette opp farten på en flat vei som en annen kappgjenger. Da kan det være et godt alternativ å legge gåturen til et kupert skogsområde, slik at intervallene kommer mer naturlig.

Prøv for eksempel å gå fem kilometer, og forsøk å komme opp alle bakkene. Gå med så høy fart som mulig på vei opp, og hvil ved å gå rolig ned på den andre siden. Eller gå utenom stiene og la terrenget bestemme utfordringene.

I motsetning til et løpeprogram, hvor du bygger formen gradvis opp for å unngå skader, kan du uten problemer kaste deg over kilometerlange gåturer, for gåtreningen er skånsom for både muskler, ledd og sener. Du får ganske enkelt full valuta for pengene allerede fra den dagen du går i gang.

Og dagen etter, mens løpebegynneren sitter og pleier slitne ledd og sener, kan du trave av gårde på en ny tur. 

Slik går du mer i hverdagen

I tillegg til rene mosjonsturer der det eneste formålet er å gå, er det verdt å tenke over hvordan du kan kombinere gjøremål i hverdagen med noen flere skritt. Tenk over hvor ofte du bruker bilen til småturer som du like gjerne kunne tatt på bena. Og tiden du kaster bort på å vente på bussen, kan gjerne utnyttes til å gå et par stoppesteder lenger frem.

Når du tenker over det, har du sikkert massevis av muligheter til å flette inn gange i løpet av dagen, og for å gjøre motivasjonen enda større, kan det være lurt å investere i et treningsarmbånd. Det er en god treningspartner som kan holde deg litt i ørene og avsløre om du er flink nok til å lure inn skritt i hverdagen.

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: