Kondisjonstrening
Det er viktig å få opp pulsen


© Foto: iStock

Aktiv jobb erstatter ikke trening

Undersølelse viser at en fysisk aktiv jobb ikke kan erstatte trening. Det skyldes at du sjelden får opp pulsen – og dermed ikke forbedrer kondisjonen.

22. september 2021 av Redaktionen

Kan man gå hjem og legge seg på sofaen etter arbeidsdagen hvis man har en fysisk krevende jobb? Nei, langt ifra, fastslår en ny stor undersøkelse, der 100 000 menn og kvinner er fulgt i en periode over 10 år. Jo mer aktive deltakerne var på fritiden, desto lavere risiko hadde de for å bli rammet av alvorlige hjerte- og karsykdommer, som for eksempel blodpropp i hjertet. Men personer som var veldig fysisk aktive på jobben, hadde derimot 35 prosent høyere risiko for å bli rammet av hjerte- og karsykdommer enn dem som ikke hadde en fysisk jobb. Slik var det også selv om man korrigerte for andre forhold som kan påvirke hjertehelsa, for eksempel overvekt og røyking. 

En av forklaringene er at man ofte ikke forbedrer kondisjonen i en fysisk tung jobb, siden man sjelden får høy puls, men i stedet har en moderat belastning i løpet av hele arbeidsdagen uten nok tid til restitusjon. 

Kilde: European Heart Journal

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: