© istock

Alarmlyden påvirker hele morgenen

En «brutal» alarmtone kan gjøre at du får en dårlig morgen.

29. juli 2020 av Redaktionen

Er du alltid sliten og uopplagt om morgenen, bør du kanskje vurdere å endre lydsignalet på vekkerklokkealarmen. En ny studie viser at personer som blir vekket av en hard «bip!-bip!bip!»-alarm, føler seg mer uopplagt om morgenen, mens dem som våkner til melodiske toner – for eksempel behagelig musikk – føler seg mer våkne og klare i hodet. 

Forskerne rekrutterte 50 personer, som ble spurt om hva slags alarmlyd de pleide å bruke, og hvordan de vurderte tilstanden om morgenen etter ulike parametere. Det var en klar tendens til at dem som ble vekket av en hard alarmtone var mindre opplagte om morgenen. Når man føler seg uopplagt har man dårligere reaksjonstid, tankeprosessene går tregere og man er mindre oppmerksom. 

Det kan derfor være en stor ulempe hvis hodet bør være skjerpet – for eksempel på jobb eller trening – de første timene etter du har stått opp.

4 timer – så lenge etter kan man risikere å prestere dårligere hvis man har våknet på en dårlig måte, forklarer forskerne bak den nye studien.

Kilde: Plos One

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: