© istock

B-mennesker beveger seg mindre

B-mennesker er ikke like fysisk aktive som A-mennesker

25. desember 2020 av Redaktionen

Liker du best å legge deg sent om kvelden og sove lenge om morgenen, bør du kanskje være ekstra påpasselig på om du får beveget deg nok i løpet av dagen. En undersøkelse viser at B-mennesker er generelt mindre fysisk aktive enn A-mennesker. Finske forskere rekrutterte 6000 personer som fikk testet døgnrytmen, og så skulle gå med aktivitetsmåler i to uker. Resultatene viste at mennene i gruppa med B-mennesker i gjennomsnitt gikk 30 minutter mindre om dagen enn de i A-gruppa, og kvinnene i B-gruppa 20 minutter mindre om dagen enn de kvinnelige morgenfuglene. 

Forskerne kan ikke slå fast om det er fysiske årsaker til at B-mennesker er mindre aktive, men de tror konkrete praktiske forklaringer kan spille inn – som at B-mennesker har mindre energi til å trene fordi hverdagen er innrettet etter døgnrytmen til A-mennesker. 

Kilde: Scandinavian Journal of Medicine & Science in Sports 

Hvor mange er B-mennesker?

Rundt 15 prosent av befolkningen skal være B-mennesker i ekstrem grad. I den andre enden av skalaen befinner 15 prosent seg som er utpregede A-mennesker. De resterende 70 prosentene av oss ligger et sted midt imellom og er relativt lett i stand til å tilpasse oss nye søvnmønstre. 

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: