Mann har besvimt etter et maratonløp
© Scanpix Reuters

Blir immunforsvaret svekket av hard trening?

I årenes løp har det florert rykter om hvorvidt immunforsvaret er ute av drift etter hard mosjon som for eksempel maratonløp. En britisk studie har nå avkreftet myten en gang for alle.

13. september 2018 av Redaksjonen

Myte eller sannhet? 

Det er en utbredt myte at vi fort blir syke i timene etter hard trening. En ny studie fra engelske University of Bath påpeker at tidligere studier av maratonløpere viser at de ofte overvurderer sin egen sykdomsfølelse. 

Når løpernes spytt ble testet, kunne forskerne konstatere at under 1/3 av maratonløperne som mente de ble forkjølet etter løpet, faktisk hadde sykdom i kroppen. 

Statistisk sett var løpernes risiko for å bli syke omtrent som for andre innbyggere i arrangørbyen. Ifølge forskerne har løperne kanskje hatt allergi eller feiltolket plager i for eksempel svelget som forkjølelse.

Mosjon styrker immunforsvaret

En del av myten rundt trening og nedsatt immunforsvar skyldes at man har målt en redusert andel immunceller i blodet rett etter løp. Men forsøk med mus har vist at immun- cellene ikke blir borte. 

De søker bare mot blant annet lunger og tarm for å styrke kroppen der den har behov for ekstra hjelp fra immunforsvaret. Fremtidige forsøk skal vise om det samme skjer i menneskekroppen.

Kilder: Frontiers in Immunology og New York Times

Aktiv Trening anbefaler: Effektivt treningssett

Vil du ha en sterk kropp og unngå skader? Akkurat nå kan du få vårt store treningssett til en helt fantastisk intropris. Settet består av et magehjul, en treningsmatte og treningsstrikker samt en stor guide med øvelser, slik at du kan trene hele kroppen hjemme. I tillegg får du 3 numre av Norges beste treningsmagasin, Aktiv Trening, som hver måned er stappfullt av inspirasjon, motivasjon og gode råd til treningen. Det beste av alt er at du får alt for BARE 99,50 kr (+49,50 kr i porto - totalt 149 kr.). Det har aldri vært billigere å komme i form. Her kan du lese mer om det fantastiske tilbudet.

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: