Kvinne som har vondt i låret
© iStock

Derfor får musklene melkesyre

Du gir alt på løpeturen eller tråkker i vei på racersykkelen, og så skjer det: Du blir full av melkesyre. Hva er det egentlig som skjer i kroppen?

2. oktober 2018 av Jesper U. Larsen

Dette skjer i kroppen 

Den muskeltrøttheten du kan oppleve som å møte veggen under en maraton, skyldes at kroppen har brukt opp karbohydratlagrene etter å ha vært i gang i lang tid. I stedet må musklene hente drivstoff fra fettlagrene, og det er langt mer anstrengende for kroppen

Her er tre årsaker til at du får melkesyre: 

1. Uten oksygen 

Når du trener hardt, for eksempel under intervaller eller styrketrening, rekker du ikke å få nok oksygen til musklene. De må altså produsere energi uten oksygen (anaerobt), og det hoper seg opp melkesyre og andre biprodukter. 

Kroppen kan ikke klare denne typen trening særlig lenge, og etter kort tid vil du oppleve at musklene blir tunge av syre. Det skjer ikke på en kortere løpe- eller sykkeltur der du får nok oksygen ut til musklene, som de bruker til å omdanne for eksempel karbohydrater til energi. 

Det er en lett og effektiv prosess der du ikke føler at du anstrenger deg, men kan fortsette i det uendelige.  

2. Kaliumteorien 

I dag er den rådende teorien at endringer i kaliumbalansen får kroppen til å danne melkesyre. Normalt inneholder kroppscellene store mengder oppløste kaliumsalter, mens væsken rundt cellene inneholder mye oksygen. 

Denne ulikheten er en forutsetning for at cellene kan fange opp og behandle de elektriske signalene fra hjernen gjennom nervebanene for å sette fart på musklene. 

Når du lar musklene arbeide hardt, avgir de kalium til væsken utenfor muskelcellene. Det bremser signalene fra hjernen, slik at musklene ikke fungerer optimalt. 

3. 30 minutter 

minutter til en time etter endt trening er så godt som all melkesyre borte fra musklene, viser forskning. Det er derfor ikke opphopning av melkesyre som forårsaker den stølheten du kan oppleve i dagene etter trening – også kjent som DOMS. 

Det har vært en populær teori i mange år, men akkurat som med muskeltrøtthet ser det ut til at melkesyren har fått en uberettiget skurkerolle også på dette punktet.

Aktiv Trening anbefaler: Effektivt treningssett

Vil du ha en sterk kropp og unngå skader? Akkurat nå kan du få vårt store treningssett til en helt fantastisk intropris. Settet består av et magehjul, en treningsmatte og treningsstrikker samt en stor guide med øvelser, slik at du kan trene hele kroppen hjemme. I tillegg får du 3 numre av Norges beste treningsmagasin, Aktiv Trening, som hver måned er stappfullt av inspirasjon, motivasjon og gode råd til treningen. Det beste av alt er at du får alt for BARE 99,50 kr (+49,50 kr i porto - totalt 149 kr.). Det har aldri vært billigere å komme i form. Her kan du lese mer om det fantastiske tilbudet

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: