Kvinne som løper utendørs
© iStock

Derfor får trening oss til å spise sunnere

Vil du spise sunnere, er trening et bra sted å starte. Les hvordan det henger sammen.

7. juli 2019 av Redaktionen

Derfor endrer trening spisevanene våre

Når man bestemmer seg for å leve sunnere, kan det virke veldig vanskelig å skulle endre alt på en gang – både spise sunnere, trene mer og alt annet man burde gjøre.

En enklere strategi kan være å endre en vane om gangen, og ifølge en studie kan det være en fordel å begynne med treningen, for da er det en stor sjanse for at de andre sunne vanene automatisk følger med. 

En gruppe inaktive personer som ble satt til å trene regelmessig, begynte i hvert fall å ta sunnere kostholdsvalg helt av seg selv.

Forskerne rekrutterte 2680 personer mellom 18 og 35 år, som trimmet mindre enn 30 minutter i uka. De ble satt til å drive kondisjonstrening i 30 minutter 3 ganger i uka i 15 uker. 

De kunne velge mellom ulike treningsmaskiner som for eksempel trimsykkel, tredemølle og romaskin. Deltakerne fikk vite at de ikke skulle endre kostholdsvanene, men det gjorde de likevel. 

For da man sammenlignet kostholdet før og etter forsøket, var det en klar tendens til at de hadde begynt å spise sunnere. De spiste for eksempel mer frukt, grønnsaker, fisk og nøtter, og inntok mindre brus, frityrstekt mat og usunn snacks. 

Jo mer og jo hardere en person hadde trent i forsøksperioden, desto større forbedringer skjedde i kostholdsvanene. 

Ifølge forskerne er det ikke sannsynlig at virkningen er like stor den andre veien. Så personer som endrer kostholdet i en sunnere retning, kan altså ikke forvente å plutselig få mer lyst til å trene. 

Hva er forklaringen?

Ifølge forskerne er det sannsynligvis både biologiske og psykologiske årsaker til at mosjon får oss til å spise sunnere. 

  • Den ubevisste: Fysisk aktivitet øker produksjonen av signalstoffet dopamin og endrer kroppens appetittregulerende hormoner. Fra dyreforsøk vet man at dette gir mindre lyst på fettholdige matvarer.

  • Den bevisste: Når vi opplever positive resultater på ett område, motiverer det oss også til å endre andre vaner. Så når vi for eksempel får mer energi eller kan se at kroppen blir flottere av å trene, smitter det over på kostholdsvalgene. 

Kilde: International Journal of Obesity

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: