Menn som sykler
© iStock

Derfor holder trening immunforsvaret ungt

Studier viser at regelmessig trening, som sykling, kan ha en effekt på hvor bra immunforsvaret ditt fungerer. Det gjelder selv om du har kommet opp i alder. Les hvilke fem andre helsegevinster du kan få av å trene.

9. mai 2019 av Redaktionen

Hold immunforsvaret ungt

Kroppens evne til å bekjempe sykdommer og infeksjoner kan være helt på topp når du blir gammel, hvis du bare har sørget for å trene regelmessig. Det viser en studie, der en gruppe eldre sykkelmosjonister hadde et immunforsvar på samme nivå som unge mennesker. 

De britiske forskerne rekrutterte 125 syklister i alderen 55–79 år, som var i god form og hadde trent det meste av livet. Deltakerne gikk gjennom ulike tester i laboratoriet og ble sammenlignet med to grupper friske voksne som ikke trente jevnlig – en gruppe som besto av personer i alderen 57–80 år og en gruppe som besto av personer i alderen 20–36 år. 

Røykere og personer med høyt alkoholforbruk, høyt blodtrykk eller andre sykdommer var på forhånd utelatt fra forsøket. Mest overraskende var det at immunforsvaret hos de eldre sykkelmosjonistene tilsynelatende ikke hadde blitt eldre. De såkalte T-cellene, som er en viktig del av immunforsvaret, blir produsert i thymus, en kjertel som sitter bak brystbeinet. 

Vanligvis svekkes thymus allerede fra 20-årsalderen og fører til redusert produksjon av de viktige T-cellene. Men hos de eldre mosjonistene i studien produserte kjertelen like mange T-celler som hos den unge gruppa

Kilde: University of Birmingham

5 andre gevinster

Disse aldringstegnene hadde mosjonistene unngått:

 1. Muskelmasse

  Fra midten av 20-årene til 80-årsalderen mister vi cirka 30 prosent av muskelmassen. Men dette fallet så man ikke hos de eldre mosjonistene, som dermed hadde større sjanse for å klare seg selv i alderdommen.

 2. Styrke 

  De eldre sykkelrytterne hadde bevart god muskelstyrke. 

 3. Kolsterol 

  Mosjonistene hadde sunt kolesterolnivå.

 4. Testosteron

  De mannlige mosjonistene hadde høyere testosteronnivå enn de inaktive, noe som bl.a. bidrar til sunn seksualdrift og skarp hjerne.

 5. Fettprosent

  Ikke overraskende hadde mosjonistene lavere vekt.

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: