Kvinne som løper om natten

Hvis du ikke har fått trent på dagtid, kan du fint trene sent på kvelden uten å frykte å sove dårlig, ifølge forskerne.

© iStock

Derfor kan trening om kvelden gi bedre søvn

Trening om kvelden ødelegger ikke søvnen, viser ny forskning. Men det er et enkelt unntak, som kan ha negative konsekvenser for nattesøvnen.

1. mai 2019 av Redaktionen

Kveldstrening ødelegger ikke nattesøvnen

Det er en myte at trening like før leggetid gir dårligere søvn, mener sveitsiske forskere, som har gjennomgått 23 studier på området. Ifølge forskningen kan du fint trene i løpet av de siste fire timene før du skal sove, uten å frykte for søvnkvaliteten. 

Faktisk tyder det på at trening om kvelden kan gi bedre søvn. Ved å kombinere data fra de mange studiene, fant forskerne ut at personene som hadde trent om kvelden tilbrakte i gjennomsnitt 21,2 prosent av sovetiden i den dype søvnfasen den påfølgende natta. 

Personene som ikke hadde trent om kvelden tilbrakte bare 19,9 prosent av sovetiden i dyp søvn. Det er i den dype søvnfasen at kroppen restituerer best.

Et enkelt unntak

Det eneste tilfellet der trening ser ut til at ha en negativ effekt, er ved veldig intensiv trening, for eksempel intervaller, i løpet av den siste timen før man legger seg. 

Da er det vanskeligere å sovne, fordi pulsen ikke rekker å komme langt nok ned igjen. I en studie var testpersonenes puls fortsatt 20 slag høyere enn hvilepulsen da de la seg. 

Men én ting er forskning, en annen er egne erfaringer. Hvis du opplever at trening sent om kvelden gir deg søvnproblemer, så prøv å trene litt tidligere eller å sette ned intensiteten, inntil du finner ut hvor den personlige grensen din ligger. 

Kilde: ETH Zürich

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: