Derfor svinger pulsen
I tillegg til den direkte innsatsen, er det en rekke faktorer som påvirker pulsen. Her er fem forklaringer på hvorfor pulsen kan variere.
1. Du er sliten eller syk
Har du sovet dårlig, er du mentalt sliten etter en lang arbeidsdag eller er du ikke ordentlig restituert, er det vanskelig å få presset opp pulsen. Er du småsyk, vil pulsen ligge høyere både under hvile og trening.
2. Du har akkurat startet
Pulsen stiger langsomt, så derfor kan du først forvente at pulsen er stabil og tilsvarer den reelle treningsbelastningen etter cirka 5–10 minutter. Deretter vil pulsen faktisk stige sakte, men sikkert, gjennom hele treningsøkta, selv om farten er den samme (dette kalles cardiac drift).
3. Det er varmt
Er det varmt, og er du i tillegg dehydrert, vil pulsen ligge høyere enn vanlig. Du kan derfor få kunstig høye verdier i spinninglokaler eller i varmt klima.
4. Du trener om morgenen
Trener du om morgenen eller sent på kvelden, vil pulsen ofte være lavere. Hele det metabolske systemet er ikke helt våkent i så tidlig og sent, så da klarer du ikke å presse pulsen ordentlig opp.
5. Du gjør noe nytt
Prøver du en annen treningsform enn du er vant til, vil det ofte være vanskeligere å presse opp pulsen. Det skyldes delvis at muskelarbeidet er annerledes, og musklene kan få melkesyre før pulsen kommer opp, og at et nytt og annerledes bevegelsesmønster stiller store krav til koordinasjonen. Derfor vil hjernen bli sliten før kroppen gjør det.