Mann som holder en kettlebell.

Du kan godt trene med høy puls og forbrenne mange kalorier under styrketrening. Tren med korte pauser, og ta dynamiske helkroppsøvelser som for eksempel kettlebell swing.

© iStock

Derfor svinger pulsen

Pulsen kan ofte variere veldig fra en treningsøkt til en annen, selv om du anstrenger deg like mye. Se hvilke faktorer som påvirker pulsen.

8. april 2019 av Lasse Lyhne

Derfor svinger pulsen

I tillegg til den direkte innsatsen, er det en rekke faktorer som påvirker  pulsen. Her er fem forklaringer på hvorfor pulsen kan variere.

1. Du er sliten eller syk 

Har du sovet dårlig, er du mentalt sliten etter en lang arbeidsdag eller er du ikke ordentlig restituert, er det vanskelig å få presset opp pulsen. Er du småsyk, vil pulsen ligge høyere både under hvile og trening.

2. Du har akkurat startet 

Pulsen stiger langsomt, så derfor kan du først forvente at pulsen er stabil og tilsvarer den reelle treningsbelastningen etter cirka 5–10 minutter. Deretter vil pulsen faktisk stige sakte, men sikkert, gjennom hele treningsøkta, selv om farten er den samme (dette kalles cardiac drift).

3. Det er varmt 

Er det varmt, og er du i tillegg dehydrert, vil pulsen ligge høyere enn vanlig. Du kan derfor få kunstig høye verdier i spinninglokaler eller i varmt klima.

4. Du trener om morgenen 

Trener du om morgenen eller sent på kvelden, vil pulsen ofte være lavere. Hele det metabolske systemet er ikke helt våkent i så tidlig og sent, så da klarer du ikke å presse pulsen ordentlig opp.

5. Du gjør noe nytt

Prøver du en annen treningsform enn du er vant til, vil det ofte være vanskeligere å presse opp pulsen. Det skyldes delvis at muskelarbeidet er annerledes, og musklene kan få melkesyre før pulsen kommer opp, og at et nytt og annerledes bevegelsesmønster stiller store krav til koordinasjonen. Derfor vil hjernen bli sliten før kroppen gjør det.

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: