Kvinne med gåstaver

Det er delte meninger om gåstaver. Noen elsker dem, mens andre aldri kunne drømt om å ta dem i hendene. 

© Foto: iStock

Er det en fordel å bruke gåstaver?

Hva får man ut av å bruke gåstaver når man går tur?

4. oktober 2021 av Redaktionen

SVAR: Noen turgåere og ultraløpere opplever at gåstaver kan være til hjelp når man beveger seg i svært kupert terreng. Men det er både fordeler og ulemper. I en studie fra 2020, offentliggjort i Wilderness & Environmental Medicine, gjennomgikk forskere tidligere forskning på området, og kom til disse konklusjonene:  

Dette gjør gåstavene

  • BELASTNING. Gåstavene flytter en del av belastningen fra underkroppen til overkroppen. Derfor kan de være lure hvis man vil trene hele kroppen når man går, eller for eksempel sliter med knesmerter og derfor har behov for å redusere belastningen på beina


  • INTENSITET. Å gå med staver gjør at kretsløpet må jobbe hardere. Hvis du vil ha effektiv kondisjonstrening, kan stavene derfor være en fordel, men hvis du derimot er ute etter å bruke så lite energi som mulig på turen, bør du heller la stavene være.


  • FØLELSE. Å gå med staver kan faktisk føles mindre anstrengende, på tross av at kretsløpet jobber hardere. Forsøk med å gå i oppoverbakke har vist at gåstaver medfører lavere RPE (rating of perceived exertion), som handler om hvor hard treningen føles.


  • BALANSE. Bruken av gåstaver kan hjelpe deg med å holde balansen. Det gjelder spesielt når du går med tung ryggsekk gjennom ulendt terreng og når du går nedover. Skal du krysse en bekk eller gå i et myrområde kan du også føle deg fram, så du ikke faller.

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: