© iStockphoto

Er det helseskadelig å sykle i byen?

Sykler du gjennom byen i rushtiden, har du kanskje lurt på om effektene fra luftforurensingen overskygger helsegevinstene. Forskere har svaret.

10. mai 2016 av Jesper U. Larsen

Det er bra for helsen å ta sykkelen til jobb i byen – også om du må kjempe deg gjennom en tåke av eksos, fastslår britiske forskere i en ny studie.

Luftforurensingen i byene er absolutt skadelig, og vi puster inn ekstra mange av de forurensende partiklene når vi er fysisk aktive, men likevel er fordelene ved mosjon mye viktigere for helsen, sier forskerne.

De brukte datasimulasjoner til å sammenligne risikoen ved luftforurensing i byer rundt om i verden med helsegevinstene sykling til og fra jobb ga ved ulik varighet og intensitet.

Bare tvilsomt i noen få storbyer

Konklusjonen er at det bare er i de aller mest forurensede storbyene i verden det kan være grunn til å vurdere om det er sunnere å la sykkelen stå.

”I London vil de helsemessige fordelene ved fysisk aktiv transport til enhver tid overgå de negative effektene av luftforurensingen. Selv i Delhi i India, en av de mest forurensede byene i verden – med forurensningsnivåer 10 ganger høyere enn i London – må man sykle over fem timer i uken før forurensingens risiki utligner helsegevinstene”, sier forskningsleder Marko Tainio fra University of Cambridge.

Selv om forurensingen altså ikke bør være en unnskyldning for å ta bilen eller toget fremfor sykkelen, er det likevel en god idé å prøve å unngå den verste luftforurensingen på sykkelturen.

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: