Mann og kvinne som løper

Forventet levealder i Norge er nå 80,9 år for menn og 84,3 år for kvinner.

© iStock

Få 10 ekstra leveår

En studie viser at sunt kosthold og mosjon kan gi deg rundt 10 år ekstra å leve. Dropper du alkohol og tobakk kan du forvente å få enda flere leveår.

6. mai 2019 av Redaktionen

Slik får du 12 år ekstra 

Vi vet godt at det er lurt å trene, spise sunt og alt det der. Men hvor mange ekstra leveår gir egentlig de sunne vanene? Det har forskere fra Harvard University i USA regnet seg fram til i en ny, omfattende studie med over 120 000 deltakere. 

Og det er slett ikke lite. Det viser seg at voksne som følger fem sunne leveregler, lever mer enn tolv år lenger enn dem som ikke følger noen av dem. De fem sunne levereglene går helt konkret ut på å spise sunt, trimme regelmessig, holde vekten nede, ikke røyke og bare drikke alkohol i moderate mengder. 

Ved å overholde alle de fem grunnreglene kunne deltakerne i en alder av 50 år glede seg over en klar økning i den forventede levealderen. Helt nøyaktig 14,1 år ekstra for kvinner og 12,1 år for menn.

Dette viste studien

  • Kvinner som ikke fulgte de sunne levereglene, kunne som 50-åringer forvente å leve 29 år til. Dem som fulg te alle fem, kunne se fram til 43,1 år til. 
  • Menn som ikke fulgte de sunne levereglene, kunne 50 år gamle se fram til å leve 25,5 år til. Dem som fulgte alle fem, kunne forvente 37,6 år til. 

Følg de fem vanene 

  1. Spis sunt: Spis mye frukt, grønnsaker og fullkorn, og lite rødt kjøtt, mettet fett og sukker. 
  2. Mosjoner: Få minst 30 minutters moderat trim daglig. 
  3. Hold vekten nede: Sørg for å ha en BMI på mellom 18,5 og 25. 
  4. Moderat alkoholinntak: Drikk maks. ett glass vin om dagen hvis du er kvinne, to hvis du er mann. 
  5. Ikke røyk: Hold deg helt unna sigaretter og annen tobakk.

Kilde: Circulation

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: