Mann som trener styrke
© iStock

Få kropp som en 45-åring når du er 75

Dem som har trent regelmessig siden treningsboomen på 70-tallet har klart å bremse flere av kroppens aldringstegn, viser en ny undersøkelse.

3. april 2019 av Redaktionen

Slik holder du kroppen ung

Det høres nesten for godt ut til å være sant, men faktisk kan du som 75-åring ha et hjerte som en 45-åring og muskler som en 25-åring, hvis du bare sørger for å trene regelmessig hele ditt voksne liv. 

Det viser en ny undersøkelse, der eksperter har sett nærmere på noen av de mange menneskene som hoppet på treningsbølgen på 1970-tallet – og ble værende der. I undersøkelsen sammenlignet forskerne en gruppe eldre mosjonister med en gruppe jevnaldrende som ikke trente, samt en gruppe aktive unge mennesker i midten av 20-årene. 

Alle deltakerne gjennomførte en kondisjonstest på trimsykkel, og det ble tatt muskelbiopsier, slik at man blant annet kunne undersøke antall kapillærer, de små blodkarene rundt musklene som transporterer oksygenet det siste stykket ut til muskelcellene. 

Jo flere kapillærer, jo bedre er musklene til å ta opp oksygen. At de eldre mosjonistene var i mye bedre fysisk form enn deres inaktive jevnaldrende, var som forventet, men overraskende nok kunne seniorene også på noen områder matche de unge mosjonistene. 

De hadde hjerte- og karsystemer som man normalt ser hos dem som er minst 30 år yngre, mens musklene lignet 25-åringenes.

Trener sju timer i uka 

  • Felles for de aktive seniorene i undersøkelsen var at de hadde gjort trening til en hobby. De hadde alle trent regelmessig siden 1970-tallet – altså i rundt 50 år – og var nå i gjennomsnitt 75 år.
  • De trente mellom fire og seks dager i uka, eller rundt sju timer med trening ukentlig.
  • De drev med alt fra løping og sykling til svømming. Det er altså tilsynelatende ikke treningsformen som er avgjørende, men at man velger en treningsform man synes er morsom å drive med, og derfor får gjort til en fast vane. 

Kilde: Journal of Applied Physiology

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: