Pust riktig når du løper

Å puste riktig er viktig når du trener. Her kan du lese hvordan du får mer luft og riktig pusteteknikk. 

Få mer oksygen under treningen

Du gjør det flere tusen ganger hver eneste dag – som regel uten å tenke over det. Men ved å forbedre pusten bare bitte litt, kan du få mye mer energi og overskudd både i hverdagen og under trening.

5. juli 2021 av Jesper U. Larsen

Innen løping og andre kondisjonskrevende treningsformer som sykling, svømming og langrenn bidrar effektivt åndedrett til bedre prestasjoner. Faktisk kan du ha et problematisk åndedrett selv om du ellers er i god form. Det kan vise seg på flere ulike måter. Kanskje opplever du at du ikke utvikler deg til tross for flittig trening, fordi du fortsatt blir fort andpusten. Det kan også være at du merker spenninger i kjevene, nakken, skuldrene eller ryggen etter trening i stedet for den avslappede følelsen i kroppen som treningen egentlig burde gi deg. Eller kanskje du har problemer med å få igjen pusten etter trening. Ved å forbedre inn- og ut-åndingen kan du derfor heve prestasjonsevnen, gjøre treningen mer behagelig og få mer energi ut av hvert eneste åndedrag. Det handler om å gi deg selv oksygen mer effektivt gjennom et bedre åndedrett. Det er spesielt tre faktorer du kan fokusere på når du vil utvikle åndedrettet under løping. 


Trekk pusten gjennom nesa

Den beste oksygentilførselen får du ved å puste inn gjennom nesa – også når du er fysisk aktiv. Det kan være vanskelig, men det er det lurt å trene på. Når intensiteten går opp, er det naturlig at man også bruker munnen for å få inn mer luft og dermed nok oksygen. Men det handler også om evnen til å utnytte oksygenet, og ikke bare hvor mye luft du får inn. Mange har for vane å trekke pusten gjennom munnen selv når intensiteten er lav. Vil du bli bedre til å lære deg å trekke inn pusten gjennom nesa, kan du for eksempel på rolige langturer bestemme deg for at du ikke skal løpe fortere enn at du utelukkende trekker pusten gjennom nesa.


>> FÅ MASSE TRENINGSTIPS, motivasjon, konkurranser, oppskrifter og forslag til øvelser rett i innboksen. Klikk her for å få vårt populære nyhetsbrev. <<


Gjør utåndingene lengre

Får du ikke tømt lungene godt nok når du puster ut, oppstår det en ubalanse mellom oksygen og karbondioksid som gjør at kroppen ikke klarer å ta opp oksygen like effektivt. Den vil derfor tvinge deg til å puste raskere i et forsøk på å få frisk oksygen innenbords. Resultatet er at du blir andpusten og reduserer den fysiske yteevnen. Fokuser på å få utåndingen til å være så lang som mulig. På den måten sender du det resterende oksygenet som skulle være igjen i lungene ut igjen sammen med karbondioksidet. På en løpetur kan du for eksempel telle hvor mange skritt utåndingen varer ved en gitt intensitet, og så prøve å forlenge antallet.


Trekk pusten dypt

Hvis lufta du puster inn bare når den øverste delen av brystkassa, får rett og slett du og de hardt arbeidende musklene dine ikke nok oksygen. På samme måte som når du hviler, er det viktig med dype, «tredimensjonale» innpust du kan kjenne i hele overkroppen, fra bekkenet til brystkassa – som om du har en indre ballong som blir fylt med luft nedenfra og opp og presser på hele veien rundt. Det kan riktignok være vanskelig å trene opp kvaliteten på pustingen når du løper og pulsen er høy. Det kan derfor være lurt å øve på det optimale åndedrettet når du er hjemme og slapper av, og så heller overføre det til løpeturene etterpå.

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: