FORSKNING: 10 000 skritt om dagen er ikke nok

10 000 skritt om dagen har lenge vært det anbefalte målet - men nå viser forskning at det ikke er nok. Se hvor mye du må gå for å få full helsegevinst.

3. juni 2019 av Jesper U. Larsen

10 000 skritt om dagen har lenge vært det anbefalte målet å strebe etter hvis man vil unngå de helsefarene som er forbundet med å sitte for mye stille og bevege seg for lite. 

Men mye tyder på at det ikke er nok. En studie peker på at vi heller skal sikte mot 15 000 skritt. 

Gående postbud klarte seg best

Forskerne bak studien undersøkte 111 ansatte ved postvesenet i skotske Glasgow - alt fra postbud som gikk alle rutene sine til fots til svært stillesittende kontorarbeidere. 

De testdeltakerne som gikk mer enn tre timer hver dag - minst 15 000 skritt - høstet helt klart de største helsegevinstene i form av BMI, midjemål, blodsukker- og kolesteroltall som ikke ga økt risiko for hjerte- og karsykdommer. 

Hvor kommer tallet fra?

 10 000 skritt er kanskje er i underkant - spesielt hvis man vil bruke skrittene til å ha kontroll på vekten - noe tidligere studier også har antydet. 

Og hvis vi ser nærmere på hvor de 10 000 skrittene stammer fra, så kommer det tydelig fram at det ikke er et spesielt vitenskapelig eller "magisk" tall. De 10 000 skrittene ble først lansert som navnet på en skritteller som ble markedsført i forbindelse med OL i Tokyo i 1964. 

Deretter slo det bredt an som en gjengs anbefaling, og først senere ble det etterprøvd av forskere som heldigvis fant ut at det ikke var helt galt. 

Kilde: International Journal of Obesity 

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: