Sommerferien er perfekt til lange gåturer, og mens du nyter naturen og den friske lufta, kan du i tillegg glede deg over at du blir sunnere for hvert skritt. En ny studie viser at vi kan redusere risikoen for tidlig død betraktelig – bare ved å gå litt mer i hverdagen. Amerikanske forskere analyserte data fra 5000 menn og kvinner over 40 år, som tilbake i 2003– 2006 hadde fått målt antall daglige skritt med en aktivitetsmåler.
Da forskerne så på hvilke av deltakerne som var døde siden den gang, og justerte for kjønn, alder, røyking, BMI, matvaner og andre risikofaktorer, var det en klar sammenheng mellom antall skritt og risikoen for tidlig død. Personer som i gjennomsnitt gikk rundt 8000 skritt om dagen hadde hele 51 prosent lavere risiko for tidlig død enn dem som gikk 4000 skritt eller mindre. Flere skritt gjorde bare gevinstene større.
De som var oppe i over 12 000 daglige skritt, hadde 65 prosent lavere risiko for tidlig død. Derimot – og dette var overraskende for forskerne – hadde intensiteten ingen effekt på dødsrisikoen. Om man tuslet rolig eller løp 12 000 skritt om dagen, var i dette tilfellet underordnet.
Kilde: JAMA
Her hjelper gåturene også
Hjernen:
Når du går fort, skapes nye hjerneceller, og hjerneområdene blir bedre til å kommunisere med hverandre. Du styrker hukommelsen og kan holde deg skarp – også på lengre sikt.
Psyken:
Gåturer er supert for humøret, og forskning peker på at de rett og slett kan beskytte mot depresjon.
Hjertet:
Du stimulerer kretsløpet og styrker hjertet når du går. Risikoen for hjerte- og karsykdommer blir lavere.
Leddene:
Å gå er skån- som mosjon, da du ikke får belastende støt opp gjennom kroppen som f.eks. under løping.
Skjelett:
Du kan gå deg til sterkere skjelett – spesielt når du sørger for å gå fort og gjerne i kupert terreng.
Vekta:
Du forbrenner mange kalorier, og gåturene trigger ikke appetitten like mye som intensiv trening.