Mann løfter vekter

Forskerne testet kondisjonen på tredemølle, men styrke er også viktig for å unngå plagene som hører med til å bli eldre.

© iStock

God form forlenger livet

Forskning viser at jo bedre form du er i, jo lavere risiko har du for å dø – og du kan ikke være i for god form.

1. august 2019 av Redaktionen

Trening kan forlenge livet

Trening forlenger livet. For de fleste kommer det neppe som noen overraskelse. Men hvordan er det hvis man trener veldig mye? Kan det ikke bikke over på et punkt og begynne å ha negativ påvirkning på helsa? Det spørsmålet har vært hyppig diskutert, og nå gir en ny stor undersøkelse svar.

Budskapet herfra er et stort og rungende NEI. 

I undersøkelsen så forskerne på forholdet mellom fysisk form og risikoen for å dø. De analyserte data fra over 120 000 middelaldrende og eldre menn og kvinner som hadde fått målt kondisjonen på tredemølle, og undersøkte deretter risikoen deres for å dø i løpet av en periode på cirka 10 år. 

>> Få masse treningstips, motivasjon, konkurranser, oppskrifter og forslag til øvelser rett i innboksen. Klikk her for å få vårt populære nyhetsbrev. <<

Tendensen var klar: jo bedre form, jo lavere risiko for å dø. Forskerne slo fast at de 25 prosentene av deltakerne som var i best form, hadde klart lavere risiko for å dø enn de 25 prosentene som var i dårligst form. 

Det var for så vidt ikke noen overraskelse. Men i tillegg til å dele inn testgruppa i fire, som er vanlig forskningspraksis, så forskerne også på de to prosentene blant testpersonene som hadde aller best kondisjon og som presterte på elitenivå i forhold til kjønn og alder. 

Der var tendensen enda tydeligere. Elitegruppa var den gruppa med lavest risiko for å dø. De hadde 80 prosent lavere risiko for å dø enn de 25 prosentene med dårligst kondisjon.

Form og død 

Risikoen for å dø i løpet av en tiårsperiode er klart høyest for dem i dårligst form:

  • Fjerdedelen i dårligst form hadde 5 ganger så høy risiko for å dø som elitegruppa.
  • Fjerdedelen i ganske dårlig form hadde 2,6 ganger så høy risiko for å dø som elitegruppa.
  • Fjerdedelen i ganske god form hadde 1,8 ganger så høy risiko for å dø som elitegruppa.
  • Fjerdedelen i best form hadde 1,3 ganger så høy risiko for å dø som elitegruppa.

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: