Kvinne løper på asfaltvei
© iStock

Mosjon er bra for tarmfloraen

Forskning viser at mosjon øker produksjonen av helsefremmende bakterier i tarmen. De motvirker betennelser i kroppen, og kan bidra til å forebygge diabetes.

22. mars 2018 av Redaktionen

Derfor får du en bedre tarmflora av mosjon

Det er absolutt ikke bare hva du spiser som har innflytelse på tarmbakteriene. Også mosjon kan få de gode og helsefremmende bakteriene i tarmen til å stortrives, viser en ny studie.

Forskerne rekrutterte 32 voksne med en stillesittende livsstil. I seks uker skulle de følge et treningsprogram som involverte 30–60 minutters utholdenhetstrening tre dager i uka. Deltakerne fortsatte d å spise som før forsøket. Treningen førte til en markant endret sammensetning av tarmbakteriene hos deltakerne. De oppnådde alle en økning i antall gode tarmbakterier som øker produksjonen av kortkjedede fettsyrer – spesielt smørsyre.

Etter den seks uker lange treningsperioden ble deltakerne bedt om å vende tilbake til sin stillesittende hverdag i seks uker, og det fikk nivået av kortkjedede fettsyrer i tarmen til å falle igjen. 

Dette gjør trim for tarmen

Mosjon øker antallet helsefremmende tarmbakterier, som produserer kortkjedede fettsyrer, spesielt smørsyre (butyrat). Det styrker tarmveggen, slik at skadelige stoffer ikke trenger ut i blodet, og dermed motvirker det betennelsestilstander i kroppen. De kortkjedede fettsyrene medvirker også til å holde blodsukkeret stabilt og kan være med på å forebygge diabetes.

Få mer ut av treningen

Vil du ha større utbytte av treningen? Da må du ha riktig utstyr. Akkurat nå får du en flott treningstrøye fra Craft sammen med tre utgaver av Aktiv Trening for kun 99,- kr. (+ 49,50 i porto og eksp. Totalt 149,-). Trøya er laget i et lett, mykt og elastisk materiale som følger bevegelsene helt suverent. Den er glimrende når det gjelder å transportere vekk overskuddsvarme fra kroppen, noe som betyr at du kan bruke den til stort sett alt fra en gåtur i skogen til en økt på treningssenteret eller på løpeturen. Trøya er designet med en lang glidelås foran, og det gir gode muligheter for ventilasjon. Hvis du bruker den en kjølig morgen eller kveld, kan den glides helt opp slik at den høye halsen blir en deilig, tett krage.

Trøya har en verdi på 599,- kr, men akkurat nå får du den sammen med tre utgaver av Aktiv Trening for kun 99,50 kr. (+ 49,50 i porto og eksp. Totalt 149,-). Her kan du lese mer om det fantastiske tilbudet - riktig god fornøyelse med treningen. 

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: