Mosjon forebygger paradentose

Driver du med mosjon, er du godt i gang med å forebygge paradentose.

20. mai 2010 av Claus Sonne

Det skyldes at mosjon styrker immunforsvaret, som også har betydning for munnens helsetilstand. Forskning fra King Abdulaziz University i Saudi-Arabia viser at personer som regelmessig driver med mosjon, spiser sunt og holder seg i nærheten av normalvekten har 40 prosent mindre risiko for å utvikle paradentose.

Ferdigblandet sportsdrikke

På ett område bør idrettsfolk passe spesielt godt på tennene sine. En stor del av de ferdigblandede sportsdrikkene som finnes på markedet inneholder både store mengder sukker og syre. Fordi de typisk inntas over et lengre tidsrom, utsettes tennene for et langvarig sukker- og syrebad. Det kan skade tannemaljen markant. Så husk på at du kun trenger å drikke sportsdrikke hvis du trener lengre enn én og en halv time. Vann som drikke er fint til all trening som er kortere enn det.

Vent litt før du pusser tennene dine

Hvis du nettopp har drukket sportsdrikke, og dette gjelder også med brus og juice, er det smart å vente litt med tannpussen. Syren i drikken gjør nemlig tannemaljen bløt, og derfor kan tannpuss umiddelbart etterpå gjøre mer skade enn gavn. Skyll først munnen med rent vann, og tygg eventuelt en bit sukkerfri tyggegummi, slik at syrebalansen kan vende tilbake til normalen. Vent litt, og så kan du pusse tennene.

Paradentose

Paradentose er en betennelsestilstand i kjevebeinet som tannroten sitter fast i, og er vanligst blant voksne.

Betennelsen, som starter i tannkjøttet og skyldes bakterier fra matrester i tennene, fører til at kjevebeinet forsvinner langsomt, og når prosessen har holdt på lenge, begynner tennene å bli løse.

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: