To mennesker som sykler i solnedgangen
© iStock

Mosjon gjør hjernen ni år yngre

Mosjon gjør hjernen opp til ni år yngre, viser en ny studie. Ifølge forskere er en rolig gå- eller sykkeltur alt som skal til.

26. mai 2019 av Redaktionen

Mosjon er bra for hjernen

Mosjon er bra for kroppen. Det styrker muskler og kretsløp. Men mosjon er også bra for hjernen. Det peker to nye studier i hvert fall på. Det første studien ble gjennomført på en gruppe eldre (65 år i gjennomsnitt) som hadde problemer med blant annet å konsentrere seg og å huske. 

Gruppa ble delt i fire. Den første ble satt til å mosjonere lett 30 minutter tre ganger i uka (gå eller sykling), den andre skulle spise sunnere, den tredje skulle mosjonere og spise sunnere, og den siste fungerte som kontrollgruppe og skulle ikke endre adferd. 

Allerede etter seks måneder hadde både mosjonsgruppa og diett/mosjonsgruppa forbedret de kognitive evnene markant. Faktisk hadde sistnevnte klart å senke hjernens «alder» med ni år, mens dem som bare trimmet lå litt lavere. 

Diettgruppa lå på samme nivå som ved studiens begynnelse, og kontrollgruppa hadde økt den kognitive alderen. Den andre studien er gjort på mus, og der lyktes det forskerne å bremse utviklingen av demens hos demensrammede mus ved å la dem svømme en time om dagen fem dager i uka. 

Resultatet skyldes at mosjonen økte produksjonen av hormonet irisin, som motvirker nedbrytingen i hjernen, som skjer ved demenssykdom. Om det også gjelder mennesker, er uklart, men det skader ikke å gå en ekstra tur.

Kilde: Neurology og Nature Medicine

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: