Mann som holder to piller i hånda
© iStock

Når bør jeg ta smertestillende?

De kan kjøpes overalt og demper smertene effektivt. Men hva gjør smertestillende medisin egentlig med kroppen, og når bør du ta dem?

15. april 2019 av Gorm Palmgren

Kan jeg spise smertestillende når..

Vi har samlet en liste med seks punkter over når du bør ta smertestillende.

1. Jeg har smerter som gjør det vanskelig å sove?

God nattesøvn er viktig. Hvis smertene holder deg våken, kan et par piller være en god måte å finne lindring på før sengetid, men det må for all del ikke bli en vane. Eventuelt kan du prøve deg fram med egenmassasje, avslapningsøvelser eller et varmt bad.

2. Jeg skal trene?

Å trene på smertestillende medisiner er omtrent som å kutte strømmen til kroppens varsellamper uten å fjerne den egentlige årsaken til smertene. Det kan føre til overbelastning, som igjen kan gi deg enda mer smerter.

3. Jeg er støl etter trening?

Hvis du tar en pille hver gang du er støl, kan det fort bli for mye, ettersom plagene ofte kan vare i flere dager. Visse typer smertestillende, som for eksempel ibuprofen og acetylsalisylsyre, demper betennelse, det vil si den prosessen som reparerer og bygger opp musklene igjen etter trening. Forskerne mistenker derfor at disse smertestillende preparatene kan redusere effekten av treningen.

4. Jeg er gravid?

Den eneste formen for smertestillende preparater som anbefales gravide og ammende kvinner, er paracetamol. Det kan trygt brukes i begrenset omfang. Hvis du er gravid, bør du imidlertid alltid vurdere andre løsninger og bare bruke paracetamol hvis ikke noe annet hjelper.

5. Holdbarhetsdatoen har gått ut?

Der er ingen fare forbundet med å spise smertestillende piller som har gått ut på dato for et halvt eller helt år siden. Men da kan du ikke være sikker på at de virker som de skal, ettersom de aktive stoffene kan være brutt ned. 

6. Jeg skal drikke alkohol?

Både alkohol og smertestillende medisiner brytes ned i leveren, som dermed må jobbe på spreng hvis de inntas samtidig. Det kan føre til at stoffene bruker lengre tid på å forlate kroppen, og dermed får de kraftigere virkning. Smertestillende medisiner med ibuprofen har dessuten en viss sløvende effekt som kan forsterkes hvis du samtidig drikker alkohol.

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: