© istock

Naturens egne lykkepiller

Fire naturlige stoffer gir deg økt glede og velvære.

21. september 2020 av Niels Halfdan Hansen & Jesper U. Larsen

Det er spesielt fire hormoner som påvirker humøret positivt. Her ser du hvordan du på en enkel måte kan få kroppen til å produsere mer av dem og øke lykkefølelsen.

Dopamin

Produseres av binyrene og små grupper med spesialiserte nerveceller, særlig i hjernen der den fungerer som en nevrotransmitter – som gjør det mulig for hjernecellene å kommunisere med hverandre. Dopamin kalles for belønningshormonet og spiller en aktiv rolle i målrettet atferd og motivasjon. Når det blir frigjort, føler du gledesrus.

Slik øker du produksjonen:
● Sov regelmessig og passe lenge.
● Få mer av aminosyren tyrosin ved å spise kylling, fisk, egg, avokado, brokkoli, spinat og belgfrukter som erter, bønner og linser.
● Meditér.

Oksytocin

Produseres i hypothalamus i hjernen, og er i likhet med dopamin en såkalt nevrotransmitter. Få av kroppens stoffer får så mye god omtale som oksytocin, som kalles for kjærlighetshormonet og klemmehormonet. Selv en liten dose gjør deg både mer tillitsfull, empatisk, sjenerøs og samarbeidsvillig.

Slik øker du produksjonen:
● Klapp et kjæledyr.
● Få en orgasme.
● Klem og kyss dem du er glad i.

Serotonin

Produseres først og fremst i tarmsystemet. Det påvirker alt fra humøret og hukommelsen til appetitten og fordøyelsen. Produksjonen av serotonin er forbundet med vitaminet B6 og den essensielle aminosyren tryptofan. Kroppen kan ikke produsere essensielle aminosyrer selv, og må få dem gjennom maten. Egg, ost, laks og nøtter er gode kilder til tryptofan.

Slik øker du produksjonen:
● Vær aktiv i 30 minutter hver dag.
● Nyt sola – selvfølgelig med måte.
● Tren yoga.

Endorfin

Produseres i sentralnervesystemet og i hypofysen, i en liten kjertel på størrelse med et bær som sitter under hjernen. Endorfin er kroppens naturlige smertestillende medisin. Den kjemiske strukturen minner om morfin og søsterstoffet opium, og endorfiner virker på omtrent samme måte ved at de påvirker de hjernecellene som vanligvis sender beskjed om smerteopplevelser til andre deler av hjernen.

Slik øker du produksjonen:
● Vær fysisk aktiv.
● Spis sjokolade.
● Få akupunktur. 

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: