Så farlig er det å bli sittende

Jo flere timer om dagen du sitter, desto større er faren for å rammes av en rekke alvorlige sykdommer.

14. juli 2014

Vi sitter altfor mye – i bilen, på jobben og i sofaen. Vi tilbringer faktisk 70 prosent av vår våkne tid enten sittende eller liggende. Og all stillesittingen er ekstremt helsefarlig. Her er tre av de alvorlige sykdommene du kan få av for mye stillesitting.

Diabetes Faren for å få diabetes øker med 112 prosent hvis du sitter i mer enn ti timer om dagen. Og det gjelder selv om du trener regelmessig. De få timene du er aktiv på treningssenteret, oppveier ikke den negative virkningen av all sittingen. Nordmenn med kontorarbeid sitter stille i minst ni timer hver dag.

Hjerte-karsykdom Risikoen for å rammes av hjerte-karsykdom øker med 147 prosent hvis du sitter i ti timer eller mer per dag. De store muskelgruppene i lår og rumpe er helt passive når vi sitter. Det påvirker hormonproduksjonen og stoffskiftet, slik at blodtrykket øker. Også appetittreguleringen påvirkes av all sittingen, og du er mer utsatt for opphopning av fett rundt de indre organene.

Kreft Økt fettmengde, særlig rundt indre organer, påvirker hormonnivået. Det gir en økt betennelsestilstand, som igjen øker faren for å utvikle kreft og andre sykdommer. Folk som har stillesittende kontorarbeid, har dobbelt så stor risiko for å få tarmkreft som mennesker med en fysisk aktiv jobb. Også prostatakreft er mer utbredt blant folk med stillesittende arbeid.

Logg inn, og få gode råd om hvordan du vinner over hverdagens "sittefeller".

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: