Så LETT forebygger du benskjørhet

Mange nordmenn blir rammet av benskjørhet. Heldigvis kan du forebygge sykdommen på en sunn og enkel måte.

3. mars 2016 av Anders Ejbye-Ernst

Når du runder 30 år, starter en langsom avkalkning av skjelettet, og den fortsetter resten av livet. Hvis du ikke gjør noe for å styrke skjelettet, vil skjelettet bli porøst, en tilstand som også er kjent som benskjørhet eller osteoporose.

Heldigvis er det en effektiv medisin mot folkesykdommen, som nå vokser med eksplosiv fart, og det er alle typer mosjon. Særlig vektbærende mosjonsformer som gåturer, løping, gymnastikk og ballspill gir sterke knokler.

Disse aktivitetene styrker benvevet og motvirker den konstante avkalkningen av skjelettet som vi alle opplever etter hvert som vi blir eldre. Forskning har også flere ganger vist at særlig kvinner som har hatt et aktivt liv, har sterkere benbygning og får færre brudd når de faller, enn sine inaktiv medsøstre.

Rengjøring forebygger benskjørhet

Du behøver ikke hoppe i løpeskoene og hive deg ut på tur for å styrke benbygningen. All fysisk aktivitet, fra å gå i trapper til å gjøre rent hjemme er nemlig bra for skjelettet – og mosjon er ikke bare forebyggende. Har man blitt rammet av benskjørhet, vil en aktiv livsstil redusere risikoen for benbrudd.

For eksempel vil mosjon forbedre muskelstyrken, balansen og koordinasjonen hos personer som har sykdommen, og det vil sørge for at det er mindre risiko for å brekke noe hvis de først faller.

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: