Mann som heller kaffe i en kopp
© iStock

Seks former for (lovlig) doping

Sjekk hvilke prestasjonsfremmende midler alle idrettsutøvere kan ta med ren samvittighet.

13. april 2018 av Hans Westhausen Gottlieb

Eksperimentér med lovlig doping

Det finnes noen få veldokumenterte prestasjonsfremmende midler som alle løpere kan ta med god samvittighet. De kommer ikke til å senke maratontiden med verken en halvtime eller time, men kan potensielt gjøre deg noen minutter eller sekunder raskere:

1. Koffein 

Har en veldokumentert prestasjonsfremmende effekt på opp til et par prosent. Det høres kanskje ikke så mye ut, men det kan jo være forskjellen på et godt løp og en ny personlig rekord. Koffeinen påvirker nervesystemet på en måte så du ikke registrerer tretthet i like høy grad som ellers.

2. Sjokolade 

Et forsøk med sykkelmosjonister viste at etter to uker med inntak av 40 g mørk sjokolade daglig, brukte forsøkspersonene mindre oksygen ved moderat hastighet og syklet lenger i en 2 min. makstest. Det finnes ikke veldig mange studier på dette området, men trenger du egentlig flere?

3. Rødbetejuice 

Studier har vist økt prestasjonsevne etter inntak av en halv liter rødbetejuice. Det virksomme stoffet er nitrat, som i kroppen omdannes til nitritt. Det får blodkarene til å slappe av og letter oksygenopptaket. Vanlige mosjonister kan kanskje forbedre prestasjonen med et par prosent.

4. Bakepulver 

Det aktive stoffet natriumbikarbonat kan angivelig gjøre at kroppen blir bedre til å transportere melkesyre fra musklene til blodet. Dermed føles musklene mindre fulle av melkesyre enn normalt, selv om belastningen er den samme. Bivirkningene kan blant annet være diaré, så prøv det før ditt store løp.

5. Sylteagurklake 

Dette er mer akutthjelp enn «doping», men et amerikansk forsøk har vist at ved å drikke laken fra et glass sylteagurk kan du redusere varigheten av muskelkrampe med cirka 50 prosent. Det krever at du tar med en liten flaske med sylteagurklake til for eksempel maratonløpet.

6. Kreatin 

Tradisjonelt er kreatin blitt brukt av kroppsbyggere og vektløftere, men ny australsk forskning viser at det lovlige stoffet også kan hjelpe langdistanseutøvere. Konkret viste forsøket at de personene som hadde tatt en kreatinkur hadde mer krefter i sluttspurten etter flere timers mosjon.

Vi anbefaler: Genialt løpebelte

Nå kan du oppbevare telefon, nøkler og kredittkort på en enkel og trygg måte når du trener. Med dette smarte beltet kan du nemlig ha alle de viktige tingene med på løpeturen, sykkelen eller på treningssenteret. Beltet har to lommer som kan utvides og holde fast tingene dine, så du nesten ikke merker at du har dem med. Med de to lommene kan du ha nøklene i den ene, mens telefonen kan ligge sikkert og uten å bli ristet i den andre.

Den store lomma har en liten utgang til høretelefonene på baksiden, og beltet er også vannavvisende slik at tingene dine ikke blir våte. Akkurat nå får du det geniale beltet sammen med to utgaver av Norges beste treningsmagasin, Aktiv Trening, for KUN 69,50 kr. (+29,50 kr i porto og ekspedisjon), TOTALT 99 kr. Du får også med en digital løpeguide med mange tips om hvordan du blir en raskere og bedre løper. Her kan du lese mer om tilbudet.

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: