Mann som heller kaffe i en kopp
© iStock

Seks former for (lovlig) doping

Sjekk hvilke prestasjonsfremmende midler alle idrettsutøvere kan ta med ren samvittighet.

13. april 2018 av Hans Westhausen Gottlieb

Eksperimentér med lovlig doping

Det finnes noen få veldokumenterte prestasjonsfremmende midler som alle løpere kan ta med god samvittighet. De kommer ikke til å senke maratontiden med verken en halvtime eller time, men kan potensielt gjøre deg noen minutter eller sekunder raskere:

1. Koffein 

Har en veldokumentert prestasjonsfremmende effekt på opp til et par prosent. Det høres kanskje ikke så mye ut, men det kan jo være forskjellen på et godt løp og en ny personlig rekord. Koffeinen påvirker nervesystemet på en måte så du ikke registrerer tretthet i like høy grad som ellers.

2. Sjokolade 

Et forsøk med sykkelmosjonister viste at etter to uker med inntak av 40 g mørk sjokolade daglig, brukte forsøkspersonene mindre oksygen ved moderat hastighet og syklet lenger i en 2 min. makstest. Det finnes ikke veldig mange studier på dette området, men trenger du egentlig flere?

3. Rødbetejuice 

Studier har vist økt prestasjonsevne etter inntak av en halv liter rødbetejuice. Det virksomme stoffet er nitrat, som i kroppen omdannes til nitritt. Det får blodkarene til å slappe av og letter oksygenopptaket. Vanlige mosjonister kan kanskje forbedre prestasjonen med et par prosent.

4. Bakepulver 

Det aktive stoffet natriumbikarbonat kan angivelig gjøre at kroppen blir bedre til å transportere melkesyre fra musklene til blodet. Dermed føles musklene mindre fulle av melkesyre enn normalt, selv om belastningen er den samme. Bivirkningene kan blant annet være diaré, så prøv det før ditt store løp.

5. Sylteagurklake 

Dette er mer akutthjelp enn «doping», men et amerikansk forsøk har vist at ved å drikke laken fra et glass sylteagurk kan du redusere varigheten av muskelkrampe med cirka 50 prosent. Det krever at du tar med en liten flaske med sylteagurklake til for eksempel maratonløpet.

6. Kreatin 

Tradisjonelt er kreatin blitt brukt av kroppsbyggere og vektløftere, men ny australsk forskning viser at det lovlige stoffet også kan hjelpe langdistanseutøvere. Konkret viste forsøket at de personene som hadde tatt en kreatinkur hadde mer krefter i sluttspurten etter flere timers mosjon.

Få mer ut av treningen

Vil du ha større utbytte av treningen? Da må du ha riktig utstyr. Akkurat nå får du en flott treningstrøye fra Craft sammen med tre utgaver av Aktiv Trening for kun 99,50- kr. (+ 49,50 i porto og eksp. Totalt 149,-). Trøya er laget i et lett, mykt og elastisk materiale som følger bevegelsene helt suverent. Den er glimrende når det gjelder å transportere vekk overskuddsvarme fra kroppen, noe som betyr at du kan bruke den til stort sett alt fra en gåtur i skogen til en økt på treningssenteret eller på løpeturen. 

Trøya har en verdi på 599,- kr, men akkurat nå får du den sammen med tre utgaver av Aktiv Trening for kun 99,50 kr. (+ 49,50 i porto og eksp. Totalt 149,-). Her kan du lese mer om det fantastiske tilbudet - riktig god fornøyelse med treningen. 

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: