Sunn i naturen. Det er mange helsefordeler ved å oppholde seg og trene i naturen.

© iStockphoto

Seks gode grunner til å trene i naturen

Seks vitenskapelige gode grunner til å komme deg ut i det grønne med en gang. Helsa di kommer til å takke deg for det.

10. mai 2019 av Hans Westhausen Gottlieb

1. Naturen bekjemper depresjon og høyt blodtrykk

Ved å oppholde deg bare 30 minutter i uka i en park eller en skog, reduserer du risikoen for høyt blodtrykk med ni prosent og risikoen for depresjon med sju prosent. Ifølge den nye australske studien er effekten størst hvis de 30 minuttene i grønne omgivelser foregår samlet, og ikke fordelt på flere korte besøk. LES OGSÅ: Slik måler du blodtrykket

En lignende studie fra Stanford University har vist at en gåtur på 1,5 time i en park eller skog reduserer aktiviteten i den delen av hjernens pannelapp (subgenual prefrontal cortex) som er knyttet til risikoen for å utvikle mentale sykdommer og depresjon.

2. Naturen gir bedre humør

Trening i naturen gir både bedre selvfølelse og humør og den største effekten kommer allerede i løpet av de fem første minuttene, så du trenger ikke gjennomføre hele treningen utendørs hvis det er dårlig vær.

3. Utendørstrening styrker hukommelsen

En studie fra University of Michigan har vist at etter en gåtur i skogen klarte en gruppe studenter seg 20 prosent bedre i en hukommelsestest, sammenliknet med studenter som hadde gått en tur i byen.

4. Naturen motvirker stress

Et kinesisk forsøk viste at studenter som oppholdt seg to døgn i skogen, hadde lavere nivåer av stressmarkøren kortisol i blodet etterpå, sammenliknet med studenter som hadde oppholdt seg i byen.

Forskning fra Stockholm universitet har dessuten vist at at bladenes rasling i vinden og andre naturlyder motvirker stress på samme måte som den visuelle opplevelsen av å være i naturen. Så dropp høretelefonene når du løper eller går en tur i skogen. TEST: Er du stresset?

5. Utendørstrening øker kaloriforbrenningen

Flere studier har vist en anelse høyere kaloriforbrenning ved løping utendørs sammenliknet med turer på tredemølla, noe som blant annet skyldes vindmotstanden. Enda viktigere er det imidlertid at leddene får en mer variert belastning ute, noe som beskytter mot overbelastningsskader.

Det gjelder spesielt hvis du kaster deg ut i skogens terrengløyper, der du som en bonus kan nyte naturen samtidig. BEREGN: Hvor mye forbrenner din trening?

6. Naturen styrker kroppens immunforsvar

Japansk forskning som ble publisert i International Journal of Immunopathology and Pharmacology har vist at når vi puster inn små mengder av luftbårne plantekjemikalier i skogen, øker vi trolig våre nivåer av naturlige drepeceller (NK-celler), som blant annet bekjemper kreft. 

**LES OGSÅ: En nederlandsk studie med over 250 000 personer har vist en sammenheng mellom prosentdelen av grønne omgivelser i folks hverdag og deres generelle helse.

I en oppfølgende studie påviste forskerne dessuten en sammenheng mellom dødelighet og avstand til det nærmeste grøntområdet. En rekke sykdommer var mindre hyppige blant de personer som bodde nærme grøntområder.**

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: