Fottur, vandreruter, Skandinavia
Blir du med på tur? © Foto: iStock, VisitFaaborg, svenskaturistforeningen.se, apeloga.se, Marius Dalseg Sætre og pressebilder

Skandinavias flotteste fotturer

Har du lyst til å prøve deg på en fottur i Norge – eller kanskje et av våre naboland? Da kan du få inspirasjon her, hvor vi har samlet et lite utvalg av de aller flotteste rutene i Skandinavia. De byr på alt fra høye fjell til dype skoger og hvite strender.

15. juni 2022 av Jesper U. Larsen

Stien følger Österlens kyst og går blant annet gjennom byene Simrishamn og Ystad.

© Foto: iStock, VisitFaaborg, svenskaturistforeningen.se, apeloga.se, Marius Dalseg Sætre og pressebilder

Österlenleden: På rundtur i skjønne Skåne

Skåneleden er en tursti på hele 1300 kilometer gjennom Skånes varierte natur. For de fleste turgåere vil det nok være en litt for drøy tur å ta i ett jafs, men den kan heldigvis deles opp i mindre biter. Ruta er delt opp i seks delstrekninger, der Österlenleden er en av de mest populære. .

Går du de 14 etappene på Österlenleden, ender du opp med en 188 km lang rundtur i det sørøstlige Skåne. De første 80 kilometerne fra Ystad går turen langs kysten, før den fortsetter inn i landet. På turen opplever du blant annet den kilometerlange Sandhammaren strand, flere idylliske fiskelandsbyer og Stenshuvud nasjonalpark, med spektakulær utsikt over Østersjøen. Ved det lille fiskeværet Kåseberga finner du Ales stenar, som med sine 67 meter er den største skipssetningen i Sverige, fra rundt år 600 f.Kr. Österlenleden byr stort sett på lett terreng det er enkelt å gå i, men det er også enkelte mer kuperte etapper med bratte stigninger.

Det ligger leirplasser og vandrerhjem langs ruta – eller du kan benytte deg av allemannsretten og campe i skog og mark.

Sesongen ved Besseggen varer fra midten av juni til midten av oktober. Det er også i denne perioden Gjendebåten går.

© Foto: iStock, VisitFaaborg, svenskaturistforeningen.se, apeloga.se, Marius Dalseg Sætre og pressebilder

Bessegen: Klassiker for dem uten høydeskrekk

Jotunheimen er som kjent et enormt fjellområde med fosser, elver, vann, isbreer, daler og noen av de høyeste fjellene i Nord-Europa, så det er ikke rart at turglade nordmenn flokker dit hver sommer. Det er rundt 50 merkede stier i nasjonalparken, så du kan alltid finne en passende rute for deg, uansett om du vil ha korte turer eller en lengre fjelltur over flere dager.

Turen over Besseggen er den store klassikeren. De fleste tar Gjendebåten fra Gjendesheim til Memurubu, en 20 minutter lang og flott fergetur, og starter gåturen derfra. Du kan også overnatte på turisthytta Gjendesheim, slik at du er klar til å ta fergen om morgenen. Selve gåturen tar som regel 6–9 timer, og anbefales for erfarne turgåere uten høydeskrekk – for stien er bratt, krevende og noen steder ganske smal.

Til gjengjeld blir man belønnet med en spektakulær utsikt over det karakteristiske smaragdgrønne vannet i innsjøen Gjende på den ene siden og det blå vannet i Bessvatnet på den andre – bare adskilt av den smale fjellryggen.  

I Rondane går man i steinete høyfjellsterreng, der lyng og mose dominerer. Gode fjellstøvler er lurt å ha.

© Foto: iStock, VisitFaaborg, svenskaturistforeningen.se, apeloga.se, Marius Dalseg Sætre og pressebilder

Rondane: Norges første nasjonalpark

Rondane ble Norges første nasjonalpark i 1962, og det er et populært område for turgåere som tiltrekkes av unike naturopplevelser og et moderat klima med mindre nedbør enn mange andre norske fjellområder. Når du kommer over tregrensa i Rondane, møtes du av vakre fjelltopper som reiser seg mot himmelen. Med hele ti topper over 2000 meter er det nok av utfordringer for de strabasiøse, men det er også gode muligheter for å nyte fantastisk utsikt på mer familieegnede turer.

Hvis du har fire dager til rådighet og vil oppleve det beste av Rondane, er trekantruta mellom hyttene Rondvassbu, Dørålseter og Bjørnhollia et godt valg. Den tar deg rundt de høyeste fjellene i Rondane, adskilt av den smale innsjøen Rondvatnet, samt dalene Illmanndalen og Langglupdalen.

På strekningene der vinter- og sommerstiene har samme rute, kan man følge de røde vinterkryssene.

© Foto: iStock, VisitFaaborg, svenskaturistforeningen.se, apeloga.se, Marius Dalseg Sætre og pressebilder

Jämtlandstriangeln: Fin tur for ferskinger i fjellet

Den vakre Jämtlandstriangelen er en flott rute for deg som vil oppleve den svenske villmarka og fjellene på en trygg måte og kanskje har med barn. Det er et lett område å gå i, ruta er godt markert og stien oppgått av generasjoner av turgåere, så risikoen for å gå seg vill er liten. Turen går mellom de tre turisthyttene (eller «fjällstationene», som svenskene kaller det) Storulvån, Sylarna og Blåhammaren. Der er det mulighet for overnatting og bespisning, og etter å ha gått en lang dag, kan du slappe av med en tur i badstua. Hvis du bor og spiser på hyttene, kan du også slippe å måtte bære med deg stor oppakning.

Det tar som regel tre dager å gjennomføre turen, som byr på både bjørkeskog og fjellandskap, flott utsikt over Sylmassivet, innsjøer og elver, samt et rikt dyre- og fugleliv.

TIPS: Forleng oppholdet med en ekstra dag på Sylarna fjällstation. Der kan du gå topptur til Storsylen (1762 m.o.h.), som er Sylmassivets høyeste topp.

Øhavsstien går både langs kysten og i kupert terreng, blant annet rundt Svanninge bakker ved Faaborg.

© Foto: iStock, VisitFaaborg, svenskaturistforeningen.se, apeloga.se, Marius Dalseg Sætre og pressebilder

Øhavsstien: Sjarmerende på Fyn

Kupert landskap, flott kyststi, frodige skoger, koselige landsbyer, gamle herregårder og summende småsteder. En tur på Øhavsstien er en sjarmerende blanding av natur og kultur. Øhavsstien går langs Det fynske øhavet, som er et stort oversvømmet istidslandskap, formet av isen for 17 000 år siden. I dag er det bare de høyeste toppene som stikker opp over vannet og danner de 55 øyene og holmene i skjærgården.

Den 220 km lange Øhavsstien er en av Danmarks lengste vandreruter, og man må regne med å bruke rundt 11 dager hvis man vil gå hele. Hvis du vil ha en kortere tur, kan du velge deg ut noen av de sju strekningene Øhavsstien er delt inn i. Terrenget er de fleste steder enkelt å gå i, og skiltingen er god.

Får du lyst til å se mer av de mange idylliske og rolige småøyene i Det fynske øhavet, kan fotturen fint kombineres med øyhopping.

Det er på Hardangervidda man finner den ikoniske Trolltunga.

© Foto: iStock, VisitFaaborg, svenskaturistforeningen.se, apeloga.se, Marius Dalseg Sætre og pressebilder

Hardangervidda: Fjelltur i villreinens land

Hardangervidda er Nord-Europas største høyfjellsplatå, og nasjonalparken er med et areal på 3422 kvadratkilometer den største på det norske fastlandet. I dette enorme og relativt flate området venter utallige merkede stier og et velutbygget nett av DNTs turisthytter, noe som gjør det til et enkelt område å gå på tur i. Underveis kan man møte flokker av villrein, som det finnes en stor bestand av her. En rundtur fra Trondsbu til Sandhaug, Lågaros, Rauhelleren og tilbake til Trondsbu er et godt valg for deg som vil utforske Hardangervidda, men ikke vil ha altfor lange, tunge etapper med mange høydemeter. Den 73 km lange rundturen tar fire dager å gjennomføre. 

Vil du ha det mer utfordrende, kan du velge en rute rundt isbreen Hardangerjøkulen i den litt røffere nordlige delen av området.

Nasjonalparken Thy er et av de få stedene i Danmark man kan gå i timevis uten at møte andre. Thy er et av de 52 stedene i verden man bør besøke i 2022, ifølge The New York Times.

© Foto: iStock, VisitFaaborg, svenskaturistforeningen.se, apeloga.se, Marius Dalseg Sætre og pressebilder

Nasjonalpark Thy: Danmarks største villmark

Nationalpark Thy i det vindblæste Nordvestjylland lokker med en storslået og alsidig natur, der omfatter strande, plantager, søer og ikke mindst klitheder. 

Er man til en længere vandretur med overnatning undervejs, er redningsstien fra Agger til Hanstholm et oplagt valg. Stien blev tidligere brugt, når redningstjenesten skulle frem til forliste skibe og redde søfolk, men i dag er den en populær vandresti, som er tydeligt markeret med en redningsbåd. Foruden det øde landskab går ruten også gennem små hyggelige byer som den gamle fiskerby Klitmøller, der i dag er mest kendt som Danmarks surferby nummer ét. Og vil man se vildmarken fra oven, så er en tur op i Lodbjerg Fyr et must. Der ligger sheltere på ruten, men man kan også overnatte under mere luksuriøse forhold på kroer eller bed & breakfast.

Kungsleden ligger nord for polarsirkelen. Der kan du gå i midnattssola om sommeren.

© Foto: iStock, VisitFaaborg, svenskaturistforeningen.se, apeloga.se, Marius Dalseg Sætre og pressebilder

Kungsleden: Stienes konge

Helt nord i Sverige, i Lapplands ville og varierte natur, ligger Kungsleden, som er en 425 km lang fotturrute. Den ble skapt på starten av 1900-tallet, da Den Svenske Turistforening ville lage en sti som passerte de aller vakreste stedene i de svenske fjellene, og siden har Kungsleden tiltrukket turgåere fra hele verden.

Kungsleden strekker seg fra Abisko i nord til Hemavan i sør. Den kan deles inn i fem delstrekninger, der delen fra Abisko til Nikkaluokta kanskje er det mest populære valget. Den 105 km lange strekningen kan man gå på en ukes tid, og det ligger turisthytter i bekvem gåavstand mellom hverandre. Man møter variert natur med store åpne sletter, høye fjell i store fjellmassiver, fossende elver og vakre fjellbjørkeskoger.

Sveriges høyeste fjell Kebnekaise (2101 m.o.h.) kan ses fra ruten, og man kan bestige fjellet med guide fra Kebnekaise fjällstation.

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: