© Istock

Slik får du maksimalt ut av gåturen

Ikke få panikk selv om du ikke når 10 000 skritt daglig.

19. oktober 2016 av Jesper U. Larsen

Du kjenner sikkert til anbefalingen om at vi helst skal gå 10 000 skritt daglig. Men du kan få god helsegevinst selv om du ikke når helt opp til det magiske antall. Spesielt hvis du sørger for å gå raskt.

I en ny undersøkelse har 3400 amerikanere fått målt sin daglige aktivitet med en skritteller. Kun en femtedel av deltakerne nådde daglig opp til 10 000 skritt. Men selv dem som tok mellom 5-7000 skritt hadde sunnere blodtrykk, midjemål og kolesteroltall - og dermed lavere risiko for livsstilssykdommer - enn dem som gikk minst.

Sett opp farten

Samtidig var det en klar sammenheng mellom å gå med høyere frekvens/kadens (mange skritt i minuttet) og en lavere risiko for livsstilssykdommer.

Det er altså ikke bare antall skritt som er viktig, men også at du av og til setter opp gå-tempoet litt ekstra. Ifølge forskerne er 150 minutter i uka, der du går med minst 100 skritt i minuttet et godt mål.

Intervaller booster gåturen

Hvis du vil få maksimalt ut av gåturen, er det lurt å snike inn litt intervalltrening underveis, slik at du får opp pulsen - uten å løpe.

Et eksempel på en effektiv gåtur kan være at du starter med en kilometer stille og rolig. Deretter går du 5 x 2 minutter i så høyt tempo som mulig. Pausene mellom intervallene består av to minutters vanlig gange. Avslutt med én kilometer rolig gange.

Source #Medicine & Science in Sports & Exercise

Tilbud til deg: Genial treningstrøye fra Craft

Myk, lett og elastisk. Craft har laget en skikkelig fet treningstrøye som sitter tett inntil kroppen og følger alle bevegelsene dine. Og den kan bli din for BARE 99,50 kr. Trøya fås både til menn og kvinner, og den kan brukes til stort sett alt - enten det er en gåtur i skogen, trening på senteret eller en løpetur. På kalde dager er den perfekt som et lunt mellomlag under en jakke, mens den på litt varmere dager fungerer fint som ytterste lag. Trøya er designet med et hull ved håndleddet, som du kan stikke tommelfingeren i. Dermed kan du trekke ermet nedover hånda og holde hendene varme på kjølige dager. Akkurat nå får du trøya sammen med tre numre av Aktiv Trening for BARE 99,50 kr. (+ 49,50 kr. i porto. I alt 149 kr.) Her kan du lese mye mer om det fantastiske tilbudet.

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: