Slik FOREBYGGER du sykdom med mosjon

Helsedirektoratet anbefaler 30 minutters aktivitet daglig, men er du flinkere kan du redusere risikoen for fem alvorlige sykdommer markant. Se hva som kreves.

23. august 2016 av Lasse Lyhne

30 minutters fysisk aktivitet om dagen plus to gange 20 minutter, hvor pulsen kommer op. Det er Sundhedsstyrelsens anbefaling, som den lyder i dag. Fysisk aktivitet 30 minutter daglig, pluss to ganger 20 minutter da du får skikkelig puls er anbefalingen fra Helsedirektoratet. Eventuelt 150 minutter i uken med moderat aktivitet eller 75 minutter med høy intensitet.

Nå tyder ny forskning på at enda større innsats i treningstøy kan redusere risikoen markant for å utvikle fem ubehagelige sykdommer som brystkreft, tarmkreft, diabetes, hjertesykdom og slag.

Beregn din MET-score

Forskerne opererer i studien med begrepet MET som et uttrykk for hvor mye en aktivitet bidrar til ditt samlede aktivitetsnivå. For eksempel har å sykle til jobben en relativt lav MET-score på fire per minutt, mens løping har en høy MET-score på 10 per minutt.

Hvis du følger Helsedirektoratets anbefalinger og for eksempel sykler 30 minutter daglig og løper 2x20 minutter ukentlig, oppnår du en ukentlig MET-score på 1240 (4x30x7+10x20x2).

Så mye må till

Forskerne har regnet på hvor høy MET-scoren må være for at sykdomsrisikoen reduseres mest mulig. Konklusjonen er jo mer, desto bedre. Den største effekten i forhold til innsatsen får du hvis du oppnår en MET-score på 3000 i uka, altså dobbelt så mye som Helsedirektoratet anbefaler.

Deretter flater effekten ut, men risikoen synker fortsatt jo høyere MET-score du oppnår - helt opp til en score på 10 000!

For å oppnå en MET-score på de anbefalte 3000 i uka, kan du sykle 25 minutter i raskt tempo daglig, gå i trapper fem minutter om dagen, gå 25 minutter hver dag, løpe en tur på 20 minutter tre ganger i uka, gjøre hagearbeid 40 minutter i uka eller støvsuge 30 minutter.

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: