© Istock

Smart knep: Denne treningen gir deg bedre hukommelse

Mosjon kan booste hukommelsen – men det er ikke likegyldig når du gjør det.

21. juni 2016 av Jesper U. Larsen

Har du lært noe nytt som du gjerne vil huske en stund? Da hjelper det å ta på seg treningstøyet, men ikke med en gang. En studie viser at hvis du trener fire timer etter at du har mottatt ny informasjon, er det større sjanse for at det lagres i hukommelsen. Det har derimot ingen effekt hvis du trener rett etter at du har lært noe nytt, konkluderer de nederlandske forskerne som står bak studien.

Slik trente deltakerne

Forskerne ga 72 personer en oppgave der de ble presentert for 90 bilder av hverdagslige ting, som dukket opp forskjellige steder på en dataskjerm. Deretter skulle de prøve å huske hva som var på bildene og hvor på skjermen de ble vist. Personen ble så delt inn i tre grupper. Den ene gruppens skulle gjennomføre en treningsøkt på 35 minutter, med intervaller på trimsykkel, rett etter at de hadde gjort oppgaven. Den andre gruppen skulle vente fire timer og deretter gjøre den samme treningsøkten. Gruppe tre skulle ikke trene i det hele tatt.

Forskerne undrer seg

To dager senere tok alle deltakerne en test som viste hvor mye informasjon de fortsatt husket fra oppgaven. Gruppen som trente etter fire timer, klarte seg markant bedre enn de to andre gruppene. Hvorfor den forsinkede treningen åpenbart fungerer best på hukommelsen, kan ikke forskerne forklare. Det skal de forsøke å avdekke i en ny studie.

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: