Kvinne som sover

Ta igjen den tapte søvnen

En studie viser at det er en klar fordel ved å ta igjen forsømt søvn i helgene. Den ekstra søvnen kan reduser risikoen for tidlig død, som er forbundet med å sove for lite.

8. september 2019 av Redaktionen

Sov lenge i helgene

Får du ikke søvn nok i hverdagene, så prøv i hvert fall å sove lenge i helga. Ifølge en ny studie ser det ut til at man på den måten kan ta igjen det tapte – eller i hvert fall unngå den økte risikoen for tidlig død som er forbundet med å sove for lite. 

Forskerne analyserte data fra cirka 40 000 svensker, som 13 år tidligere var blitt spurt om søvnvanene. Det viste seg at de personene som sov fem timer eller mindre hver natt hadde markant økt risiko for å dø i løpet av den 13 år lange perioden, sammenlignet med dem som sov rundt sju timer hver natt. 

Overraskende nok var det ikke noen økt dødsrisiko hos dem som sov under fem timer i hverdagene, men over åtte timer i helgene. Forskerne understreker riktignok at studien har noen svakheter, for eksempel at deltakerne ikke ble spurt om søvnvanene i løpet av forsøksperioden, så man vet ikke om de endret seg i løpet av årene.

Resultatene

  • Personer under 65 år som sov fem timer eller mindre hver dag, hadde 65 prosent høyere risiko for tidlig død sammenlignet med dem som sov rundt sju timer hver natt. 
  • Der var ingen økt risiko for tidlig død hos personer som sov fem timer eller mindre på hverdager, men over åtte timer i helgene. 
  • Dem som sov over åtte timer hver natt, hadde 25 prosent høyere risiko for tidlig død enn dem som sov rundt sju timer.

Kilde: Journal of Sleep Research

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: