Tren – også for hjernens skyld

Fysisk aktivitet er bra for kropp og muskler, men trening skjerper deg også mentalt – og det etter bare tre måneder.

4. februar 2014

Vi vil gjerne holde oss friske og raske selv om alderen for lengst har passert skostørrelsen, og vi vil bevare både hukommelsen og evnen til å lære noe nytt. Verktøyene for å holde seg åndsfrisk til du er langt opp i årene har hittil vært langsiktige og temmelig diffuse: Spill sudoku, lær et nytt språk, spill et instrument osv., osv. Nå viser ny amerikansk forskning at hjernen kan skjerpes betydelig på bare tolv uker, og middelet er fysisk

trening

.

I studien delte forskerne en gruppe eldre (57+) i to og satte den ene gruppen til å trene én time tre ganger per uke på kondisjonssykkel eller tredemølle, mens den andre gruppen levde som de pleide.

Som ventet fikk treningsgruppen bedre kondisjon. Mer interessant er det at de også forbedret hukommelsen i to ulike hukommelsestester samtidig som blodtilførselen til hippocampus ble bedre. Det reduserer ifølge forskerne risikoen for alzheimer.

Andre studier har vist at fysisk trening har en positiv virkning på hjernen. Det nye er at forbedringen finner sted så raskt.

Slik virker kondisjonstrening på hjernen:

  • Bedre hukommelse og kognitive evner

  • Redusert risiko for alzheimer og demens

  • Økning i antall hjerneceller

  • Redusert risiko for depresjon

Slik bør du trene

  • Driv med kondisjonstrening som løping, sykling, svømming og annet som får fart på pulsen.

  • Tren om morgenen. Det skjerper hjernen og gjør den klar for dagens utfordringer.

  • Dyrk teknisk krevende trening som utfordrer koordinasjonen, som terrengsykling, tennis eller dans. Når du mestrer én aktivitet, finner du en ny. Det at du lærer noe nytt er viktig.

Source #Frontiers in Aging Neuroscience

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: