Tren styrke – for helsens skyld

Alle vet at løping er bra for helsen og at du bare løfter vekter for å få digre muskler, ikke sant? Feil. Forskning viser at styrketrening er ren medisin og en snarvei til god helse.

21. april 2020 av Anders Burman

Mange ser på treningssenteret nærmest som en fritidsklubb for dem som liker å vise frem musklene. Løping har derimot fått rykte på seg for å være noe man driver med for helsens skyld.

Nå utfordres fordommene av forskning som viser at det er like bra for helsen å løfte vekter, gjøre gulvøvelser eller trene crossfit. På flere områder viser styrketrening seg faktisk å være langt bedre enn løping og annen kondisjonstrening når det gjelder helsemessig utbytte.

Immunforsvaret forbedres for eksempel mer av styrketrening. I tillegg får du sterkere beinbygning, og du blir raskere kvitt kronisk verking i ryggen når du trener styrke i stedet for kondisjon. Sliter du med irriterende idrettsskader som hindrer deg i å trene så mye som du gjerne vil, kan tunge løft være ren medisin.

Les også: Visste du at kosttilskuddet BCAA gjør deg mentalt sterkere hvis du tar det før trening? Les er om BCAA her.

11 fantastiske helsegevinster ved å trene styrke

1. Bedre immunforsvar Løfter du vekter, forbedres også immunforsvaret i større grad enn hvis du trener kondisjon, ifølge forsøk ved Charles Sturt University i Australia. Her lot forskerne en gruppe forsøkspersoner trene styrke i ti uker, mens en annen gruppe trente spinning i den samme perioden.

Før og etter forsøket målte man deltakernes mengde av såkalt C-reaktivt protein (CRP) i blodet. CRP er et stoff som forteller hvor hardt immunforsvaret belastes. Ti uker senere hadde mengden av CRP falt med 33 prosent hos dem som trente styrke, mens spinninggruppens gevinst bare var halvparten.

2. Aldri mer vondt i nakken Ensidig repetisjon av bevegelser er ikke bra. Det setter sine spor enten du sitter i kassen i et supermarked eller tilbringer timer foran dataskjermen. Ofte fører de konstant gjentatte bevegelsene til kroniske smerter i nakke, skuldre og øvre del av ryggen.

Forsøk har vist at tung styrketrening fjerner og forebygger vondt i nakken. Bare tyve minutters trening 2–3 ganger per uke reduserte smertene med 79 prosent.

11 fordeler: Så sunt er styrketrening

  • Skarp hjerne

  • Bedre alderdom

  • Friskere hjerte

  • Mindre ryggvondt

  • Effektivt vekttap

  • Forebygger diabetes

  • Færre idrettsskader

  • Lavere blodtrykk

  • Sterkere benbygning

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: