© Valling.com

Trening mot slitasjegikt

Her ser du hvorfor trening virker – og hvordan du trener intelligent.

11. august 2011

Slitasjegikt rammer som regel kne, hofte, skulder, ankel og albue. Det kan bety at du bør vurdere nye treningsformer.

God Dårlig
Gikt i kneet StyrketreningSyklingSvømmingKajakk Løping
Gikt i hoftene Krål/ryggkrålRoingKajakkPilatesSykling (hvis det ikke blir for stor bøy i leddet) LøpingBrystsvømmingSykling (hvis leddet bøyes for mye, for eksempel ved terrengsykling)
Gikt i skulder Havkajakk (god teknikk)LøpingRulleskøyterFotballStyrketreningPilates Havkajakk (dårlig teknikk)RoingLangrennTennis, squashSvømming
Gikt i ankelen SvømmingSyklingStyrketreningCrosstrainerRulleskøyter LøpingLangrenn
Gikt i albuen LøpingRulleskøyterFotballKajakk (god teknikk) Tennis, squashSyklingRoingKajakk (dårlig teknikk)

Fem spørsmål om artrose Øker trening risikoen for slitasjegikt? Nei, ikke hvis du trener riktig og unngår ekstreme treningsmengder. Eliteutøvere som trener svært mye, har økt risiko for å utvikle artrose på grunn av de mange repeterende bevegelsene.

Har kroppsvekten betydning for risikoen for å få slitasjegikt? Ja. Overvekt øker risikoen for slitasjegikt, særlig i kneleddene.

Gjør idrettsskader at jeg har større risiko for å rammes? Ja. Gamle skader som et benbrudd eller en kors- eller leddbåndskade kan gi slitasjegikt. Gikten kan faktisk oppstå opptil 30 år etter at skaden har skjedd.

Er slitasjegikt arvelig? Ja. En arvelig DNA-feil kan medføre at proteinet kollagen i leddbrusken ikke er så sterkt som det skal være. Derfor skjer nedbrytingen av brusken raskere, og det oppstår slitasjegikt i leddet.

Er vi nordboere spesielt utsatt? Nei. Klimaet har ingenting å si for utviklingen av slitasjegikt. Og det er gammel overtro at folk med gikt/slitasjegikt kan forutsi væromslag.

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: