Fem jobber som skader hjertet (og gjør deg fet)

Du bør være sjef hvis du vil gi hjertet gode vilkår. Tilhører du derimot en av disse fem gruppene, bør du være oppmerksom på helsen.

22. mars 2016

Sliter du med overvekt og dårlig helse, bør du kanskje tenke på å skifte jobb. Det viser en ny omfattende studie fra American Heart Association. Den konkluderer med at det er særlig noen bransjer som oftere er usunne og fører til overvekt.

I studien så forskerne på syv livsstilsfaktorer; henholdsvis blodtrykk, blodsukker, kolesterol, fysisk form, røyking og overvekt hos 5566 personer over 45 år, som ikke tidligere hadde vært rammet av hjerte-karsykdommer.

Her kunne de se at forsøkspersonene som hadde disse fem jobbtypene var særlig utsatt:

1. Den usunne selgeren

68 prosent av alle selgerne i studien hadde usunne spisevaner, og 68 prosent hadde kolesterolverdier som var så høye at leger ville ha reagert.

2. Administrativt personale

Forskerne så at administrativt personale, særlig personer som drev med brukerstøtte, for eksempel i en IT-avdelig, var i veldig dårlig fysisk form.

3. Folk i uniform

Menneskene som skal beskytte oss, er ofte lite flinke til å ta vare på sin egen helse. 90 prosent av alt brann- og politipersonale i studien var overvektige eller direkte fete. 77 prosent av de uniformerte hadde for høyt kolesterol, og 35 prosent hadde for høyt blodtrykk.

4. Den overvektige transportsektoren

Lastebil- og busssjåfører befinner seg ofte i faresonen. Undersøkelsen viste at nesten 25 prosent av alle i denne bransjen røkte, og nettopp røyking er den enkeltstående livsstilsfaktoren som er mest helseskadelig.

5. Restaurantbransjen

Hvis du jobber med mat, enten det er på den lokale grillbaren eller på en restaurant, blir du ofte fristet til å spise usunt. Undersøkelsen viste at 79 prosent av gruppen som jobbet med mat, selv spiste usunt.

De sunneste jobbene

Den sunneste tittelen å ha, i følge undersøkelsen, er sjef. Leger og advokater klarer seg også bra og har sunnere hjerter og lavere midjemål. En av forklaringene til dette er at 75 prosent i denne gruppen mosjonerer jevnlig, og en tredel av denne gruppen hadde et KMI-tall som var ideelt. Det kom også frem at bare seks prosent av sjefene i den amerikanske undersøkelsen røkte.

Det er ikke bare jobben som gjør deg usunn

De amerikanske forskerne understreker at det ikke bare er jobben, men også omstendighetene som følger med den som gjør deg usunn. Hvis man for eksempel har lav lønn, er stresset, sover dårlig og mangler kontroll over livssituasjonen, vil man være mer tilbøyelig til å røyke, drikke eller spise usunt.

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: