© Istock

Råd om hjertehelse

Her får du fem gode råd om hvordan du holder hjertet sunt og friskt og unngår hjerte- og karsykdom.

18. januar 2012 av Birgitte Muldbjerg

De fleste hjerte- og karsykdommer kan unngås hvis man legger seg til noen gode vaner. Det er hjerteforskere over hele verden enige om.

Få opp pulsen flere ganger per uke

Hvis du virkelig vil holde hjertet i toppform, må du trene så du kjenner det. Hvis du bare kosetrener uten at pulsen øker noe særlig, gjelder det med andre ord å øke intensiteten. Til gjengjeld er gevinsten formidabel.

Det bekreftes blant annet av en stor dansk undersøkelse. Forskerne konstaterte blant annet at menn som sykler i høyt tempo, kan regne med å leve 5,3 år lenger enn dem som tar det mer med ro på sykkelen. Og menn som kommer opp i et moderat tempo, lever 2,9 år lenger enn dem som sykler langsomt.

Sagt på en annen måte: Jo fortere du sykler eller løper, desto bedre er det for hjertet, og du skal opp i et tempo der du blir litt andpusten. Hvis du går eller sykler, skal du ha tilstrekkelig intensitet til at du kjenner det på pusten. Jo mer du får av slik mosjon, desto bedre er det for hjertet.

En amerikansk undersøkelse har slått fast at jo mer du trener ved høyere intensitet, jo mer kan du redusere risikoen for å bli rammet av hjerte- og karsykdom. Mosjon gagner først og fremst hjertet og kretsløpet på en slik måte at den høyere belastningen på hele systemet bidrar til å redusere blodtrykket.

Men mosjon renser også blodet, slik at mengden av usunt fett reduseres. Mosjon påvirker dessuten musklenes insulinfølsomhet. Hvis musklene samarbeider optimalt med insulinet, reduseres derfor risikoen for å utvikle type 2-diabetes.

Dette kan du gjøre: Mosjoner så ofte du kan. Hvis du løper, får du trening som gir god virkning på hjertet fordi pulsen øker så mye at det virkelig merkes på kretsløpet. Hvis du sykler eller går, øker du intensiteten tilstrekkelig til å bli litt andpusten. Du behøver ikke å spurte – hovedregelen er at når du kan kjenne det på pusten, vil også hjertet ha nytte av det. Hvis du vil opp i de nevnte ekstra 5,3 leveårene, bør du øke pulsen i 30 minutter hver dag.

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: