© istock

Hvite tenner krever omtanke

Munnhygiene handler også om å holde smilet hvitt og sjarmerende hele livet. Misfarging kan heldigvis forebygges med en kombinasjon av tannpuss og omtanke.

1. juni 2020

Det er spesielt ting som utsetter tennene for langtidspåvirkning som gir stygge belegg. Det vil for eksempel etterlate spor hvis du mange timer om dagen skyller tennene i kaffe, te eller rødvin. Røyker du eller spiser du for eksempel mye lakris, vil tennene også være mer utsatt for misfargende belegg. Røyking misfarger ikke bare tennene. Stoffer i tobakken øker også risikoen for å få tannkjøttbetennelse, og røykere har cirka 40 prosent mindre C-vitamin i blodet. C-vitamin inngår blant annet i dannelsen av både skjellett, tenner og bindevev.

Drikk mer vann

Hvor sunn tannemalje du har, er også viktig. Hver gang du tygger, slites tannemaljen, og den slitasjen kan du ikke unngå. Til gjengjeld kan du drikke mindre sukkerholdig drikke, som for eksempel brus, juice og sportsdrikk. Spesielt brus er et problem, fordi det både inneholder store mengder sukker og masse syre.

Selv om sukkerfri brus er bedre enn vanlig brus, bør du likevel ikke skylle tennene i for eksempel cola light hver dag. For også der blir tennene utsatt for syreangrep. Drikk i stedet mer vann, og vær også oppmerksom på at andre sukkerholdige produkter kan skade emaljen. Problemet med sukker er at bakterier på tannoverflaten omdanner sukkeret til syre, som gradvis oppløser tannens overflate, slik at du risikerer at det oppstår hull i tennene.

Stress ned og få flotte tenner

Er du stresset, blir immunforsvaret redusert, og det gjør det lettere for uønskede bakterier å få fotfeste i munnen din. Dermed kan de for eksempel lettere utløse tannkjøttbetennelse og paradentose. Stress kan også gjøre at du enten glemmer å pusse tennene eller slurver med det. I tillegg til alt du selv kan gjøre, står også tannlegen klar til å hjelpe deg med å bevare det flotte smilet.

Tannrensing og kontroll av eventuelle plomber kan utgjøre en stor forskjell for tannhelsen. Har du allerede fått misfargede tenner, kan tannlegen for eksempel bleke det, men veien til et flott smil kommer innenfra og krever en innsats du selv må stå for.

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: